Presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI a cerut, sambata, serviciului de informatii sa precizeze daca a luat in discutie pasajele din convorbirea purtata intre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu referitoare la persona
Presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI a cerut, sambata, serviciului de informatii sa precizeze daca a luat in discutie pasajele din convorbirea purtata intre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu referitoare la personajul denumit "profesorul".
Senatorul PNL Radu Stroe a solicitat si ca procurorul general al Romaniei sa discute cu procurorul Nastasiu pentru a afla cine este "Profesorul". "Cer ca procurorul general sa discute cu domnul Nastasiu si sa il intrebe cum de a acceptat in mod implicit, tacit, titulatura de profesor. Inseamna ca domnia sa stia cine este acest profesor. Din dialogul respectiv rezulta acest lucru. Poate ca eu ma insel si atunci e cazul ca cineva sa dea lamuriri. E o obligatie sa se dea lamuriri, cu atat mai mult cu cat ideea ar putea duce catre presedintele Romaniei. Mi-ar fi foarte greu sa cred ca domnul presedinte este asa de bine apreciat de un terorist cum este Omar Hayssam si ca procurorul Nastasiu ar avea stiinta despre asemenea posibilitate", a spus Radu Stroe. "Comisia SRI nu are atributii pe linie de parchete, de exemplu, dar nimeni nu ma impiedica ca, in mod public, sa solicit procurorului general al Romaniei sa analizeze si sa se pronunte in legatura cu unele afirmatii din transcriptul discutiilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam", a adaugat el. Stroe a aratat ca se refera la unele "afirmatii", "unele acceptari tacite sau implicite" referitoare la o serie de "personaje" nominalizate intr-un fel sau altul. "Ma refer la profesor, la cei la gatul carora ar fi sarit profesorul. Eu intuiesc ca e vorba de sefii de servicii. De altfel, intr-un mod explicit, se si face o referire la seful direct al lui Nastasiu, e vorba de fostul procuror general", a spus senatorul PNL, citat de Mediafax. Intrebat cum comenteaza asocierea facuta in presa intre "Profesor" si presedintele Traian Basescu, Stroe a raspuns: "Pentru a pastra o maxima obiectivitate in aceasta chestiune, mi-ar fi foarte greu sa il numesc pe presedintele Traian Basescu in calitatea de profesor. Dar, daca este sa iau de bun textul discutiei in care Omar Hayssam afirma ca profesorul a procedat foarte bine ca a sarit la gatul lor, chiar daca si-a sacrificat niste oameni, in afara de seful domnului Nastasiu, adica procurorul general Botos, mi-ar fi lesne sa presupun ca ar fi vorba de presedintele Traian Basescu. Nu o fac insa, deoarece cer institutiilor statului sa faca acest lucru. Prin urmare eu nu ma pronunt, eu cer institutiilor statului sa lamureasca aceasta chestiune".
Analiza la SRI
Pe de alta parte, Stroe a cerut SRI sa-i comunice daca discutiile telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam au fost interceptate de institutie si daca a existat mandat pentru acest lucru. Senatorul a precizat ca a transmis, in acest sens o scrisoare directorului SRI, George Maior in care mai cere si alte clarificari legate de convorbirile Nastasiu-Hayssam. "Din pacate numai presa s-a preocupat de aceasta chestiune. Nu am auzit ca institutiile statului, in special cele care privesc securitatea nationala, sa aiba pana in prezent un punct de vedere exprimat in mod clar. Din acest motiv, din punctul de vedere al Comisiei SRI, am decis, si azi dimineata (n.r. - sambata dimineata) am transmis o scrisoare directorului SRI prin care ii fac unele sugestii si solicit unele raspunsuri legate de textul acelor discutii telefonice", a declarat Stroe.
Totodata, parlamentarul a solicitat SRI sa precizeze daca a luat in discutie plecarea din tara cu pasaport fals a lui Omar Hayssam. "Am cerut SRI sa discute aceste lucruri, sa le analizeze, impreuna cu structurile respective, si sa vada in ce masura lucrurile stau intr-un fel sau altul", a aratat presedintele Comisiei de control a activitatii SRI. El a adaugat ca a cerut serviciului date si informatii cu privire la persoanele din cadrul SRI sau din afara acestuia care au contribuit sau ar fi putut contribui la iesirea din tara a lui Omar ori au cunoscut despre acest fapt nu numai la momentul respectiv, ci si pana in prezent, inclusiv dupa aparitia transcriptul discutiilor telefonice. Stroe a solicitat punctul de vedere al SRI si in legatura cu propria autosesizare a serviciului in legatura cu o serie de elemenete din cadrul transcriptului discutiilor telefonice dintre procurorul Ciprian Anastasiu si Omar Hayssam.
Radu Stroe a mai spus, conform Mediafax, ca personal, respinge acuzatia potrivit careia l-ar fi "albit" pe Omar Hayssam, bazandu-se pe documentele oficiale pe care le are din partea SRI.
Kovesi tace, CSM se autosesizeaza
Procurorul general al Romaniei a reactionat imediat dupa solicitarea presedintelui Comisiei de control a activitatii SRI prin care acesta i-a cerut Laurei Codruta Kovesi sa discute cu Ciprian Nastasiu pentru a afla cine este "profesorul". Potrivit Realitatea Tv, Kovesi a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvant al Parchetului General, ca nu are atributii in efectuarea de anchete cu privire la interceptarile convorbirilor telefonice dintre Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam.
In schimb, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu, sambata, in legatura cu materialele de presa referitoare la acest caz si a dispus efectuarea de verificari de catre Inspectia Judiciara. CSM a comunicat ca, potrivit legislatiei, are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu cu privire la orice act care ar crea suspiciuni referitor la independenta sau impartialitatea judecatorilor sau procurorilor. "Rezultatul verificarilor va fi adus la cunostinta opiniei publice, in limitele prevazute de lege, dupa finalizarea acestora", a anuntat CSM. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.