"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, nu a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, ce a revenit productiei "The Diving Bell and the Butterfly", de Julian Schnabel, premiul fiind anuntat duminica, la Los Angeles, de Asociat

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, nu a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, ce a revenit productiei "The Diving Bell and the Butterfly", de Julian Schnabel, premiul fiind anuntat duminica, la Los Angeles, de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, potrivit CNN.

Pe langa filmele "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si "The Diving Bell and Butterfly", la aceeasi categorie mai fusesera nominalizate "Vanatorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" si "Persepolis".

Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain a fost obtinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima / Letters From Iwo Jima", de Clint Eastwood.

Aceasta este prima mare infrangere pentru regizorul Cristian Mungiu din sezonul premiilor pentru excelenta in cinematografie, acordate in Statele Unite in perioada decembie - februrie, si care va culmina, pe 24 februarie, cu decernarea premiilor Oscar de catre Academia Americana de film.

Dupa ce a reusit sa obtina la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, in circa opt luni, "4,3,2" a obtinut, potrivit Mobra Films, alte 14 premii internationale: premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) si Premiul Educatiei Nationale din Franta - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film si cea mai buna actrita (Anamaria Marinca) - la editia a 18-a a Festivalului International de Film de la Stockholm, cel mai bun film european si cel mai bun regizor european al anului - Academia Europeana de Film 2007, premiul pentru cel mai bun film strain si premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar (Vlad Ivanov) - Asociatia criticilor de film din Los Angeles, cel mai bun film strain - Asociatia criticilor de film din Chicago, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film strain - Asociatia criticilor de film din Toronto, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association si cel mai bun film strain - Asociatia Nationala a Criticilor de Film din SUA.

Multe din aceste premii ii ofera, totusi, o sansa filmului lui Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de a fi nominalizat la premiul Oscar pentru film strain. Nominalizarile vor fi anuntate pe 22 ianuarie.

Desi Globurile de Aur sunt vazute, de obicei, ca un indicator al premiilor Oscar, in ultimii ani, castigatorii au dat piste false. In ultimii trei ani, de exemplu, niciun castigator de Glob de Aur la categoria "cea mai buna drama" nu a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Ceremonia decernarii premiilor Globul de Aur a fost anulata si inlocuita cu o simpla conferinta de presa din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood. Conferinta de presa a inceput la ora locala 18.00 (02.00 GMT, luni) in locatia unde era prevazuta ceremonia, hotelul de lux Beverly Hilton din Beverly Hills, California, cartierul starurilor din Los Angeles.

Decizia a venit dupa esecul negocierilor cu Sindicatul scenaristilor de film si televiziune (Writers Guild of America, WGA), care a anuntat ca va instala pichete de greva la intrarea in locatia unde urma sa aiba loc ceremonia. In plus, puternicul Sindicat al actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG) a dat o alta grea lovitura prestigioasei ceremonii, anuntand ca membrii sai nu vor trece peste aceste pichete de greva. Ceremonia este ultima victima, dar si cea mai prestigioasa, a grevei scenaristilor americani, care a debutat pe 5 noiembrie si care a provocat grave pierderi industriei americane a audiovizualului.

Globurilor de Aur - editia 65 Cel mai bun film Drama: "Atonement" (regia Joe Wright) Cel mai bun film strain: "The Diving Bell and the Butterfly" - Franta/ USA Cel mai bun regizor: Julian Schnabel ("The Diving Bell and the Butterfly") Cea mai buna actrita Julie Christie ("Away From Her") Cel mai bun actor Daniel Lewis ("There Will Be Blood") Cel mai bun film Comedie/ musical: "Sweeney Todd - Barbierul diabolic din Fleet Street" Cea mai buna actrita Comedie/ musical: Marion Cotillard ("La Vie En Rose") Cel mai bun actor Comedie/ musical: Johnny Depp ("Sweeney Todd - Barbierul diabolic din Fleet Street") Cel mai bun film animat: "Ratatouille" (regia Brad Bird) Cel mai bun rol secundar feminin: Cate Blanchett ("I'm not there") Cel mai bun rol secundar masculin: Javier Bardem ("Nu exista tara pentru batrani") Cel mai bun scenariu: Ethan si Joel Coen - "Nu exista tara pentru batrani" Cea mai buna coloana sonora: "Atonement" - Dario Marianelli Cel mai bun cantec: "Guaranteed" ? "Into The Wild" - Eddie Vedder Cel mai bun serial TV - Musical/ Comedie: "Extras/ Figuranti" Cea mai buna serial TV - Drama: "Mad Man" Cel mai bun actor TV - Drama: Jon Hamm ? "Mad Men" Cea mai buna actrita TV- Drama: Glenn Close ? "Damages" Cea mai buna actrita TV- Musical/ Comedie- Tina Fey ? "30 Rock" Cel mai bun actor TV- Musical/ Comedie: David Duchovny ? "Californication" Cel mai bun film/ miniserie TV: "Longford" Cea mai buna actrita film/ miniserie TV: Queen Latifah - "Life Support" Cel mai bun actor film/ miniserie TV: Jim Broadbent ? "Longford" Cea mai buna actrita in rol secundar TV/ Musical/ Comedie: Samantha Morton ? "Longford" Cel mai bun actor in rol secundar TV/ Musical/ Comedie: Jeremy Piven - "Entourage/ Anturaj" Premiul Cecil B. DeMille, acordat regizorului american Steven Spielberg, va fi inmanat acestuia abia la editia din 2009, in conditiile in care festivitatea programata pentru acest an a fost transformata intr-o conferinta de presa din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood. HFPA a luat aceasta decizie pentru ca Spielberg sa poata primi distinctia in fata unui public format din oameni care il apreciaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.