Cupa Africii pe Natiuni se infatiseaza peste sase zile inclusiv in splendoarea poreclelor pe care le au echipele reprezentative: pentru trofeu lupta antilope, lei, elefanti, stele si vulturi.

Leii neimblinziti ai Camerunului
pot fi potoliti doar cu succese in
„savana" stadioanelor din Ghana Animale precum Soimii Desertului, Vulturii din Cartagina, Leii din Teranga sau Antilopele Negre, noaptea africana vegheata de Stelele Negre, puterea politico-administrativa reprezentata de Faraonii Egiptului sau cea militara exprimata prin Gloantele de Cupru sint citeva dintre poreclele cu care li se infatiseaza privitorilor participantele la cea de-a 26-a editie a Cupei Africii pe Natiuni, care va incepe duminica in Ghana. Sint 16 participante, toate cu titulaturi dincolo de cele oficiale, unele menite sa inspire teama, precum Leii Neimblinziti ai Camerunului, iar altele care se cer protejate, precum Veveritele din Benin. Singura reprezentativa umana de la acest turneu final este cea a Africii de Sud, Bafana, Bafana, care in traducere ar insemna „Baietii, Baietii". In rest, religiile animiste din majoritatea celorlalte state i-au facut pe suporteri sa-si boteze nationalele de fotbal cu numele animalului reprezentativ. In unele cazuri, istoria a jucat si ea un rol important, cum este cazul Cartaginei, una dintre cele mai mari civilizatii de pe teritoriul actualei Tunisii. Adaugind vulturul, simbol antic al cartaginezilor si al romanilor, pasare sacra in toata lumea, simbolizind puterea si maretia, clarviziunea si eficacitatea, s-a ajuns ca nationala Tunisiei sa fie numita Vulturii din Cartagina. Asa cum Gloantele de Cupru reprezinta Zambia, cuprul fiind minereul de care se leaga insasi existenta acestei tari, principalul produs de export si sursa de venit. La Cupa Africii tinte le vor fi Faraonii Egiptului, Leii Neimblinziti ai Camerunului si Soimii Desertului din Sudan.

„Baietii de baieti"
din Africa se antreneaza
pentru CM 2010Elefantii ivorieni
spera sa puna trompa
pe trofeuNamibienii vor o echipa
de „bravi razboinici"
la Cupa Africii Ca orice turneu final, Cupa Africii pe Natiuni are o „grupa a mortii", dar in situatia de fata, una dintre reprezentative este o victima sigura, atit ca porecla, cit si ca putere. Este vorba despre Veveritele din micul stat Benin, din vestul Africii, prada usoara pentru Vulturii din Mali, Supervulturii din Nigeria sau Elefantii din Coasta de Fildes. Mari favoriti ai actualei editii sint Leii din Atlas, marocanii, care se vor bate pentru sefia grupei A cu Stelele Negre din Ghana, in timp ce Bravii Razboinici din Namibia si Elefantii Nationali din Guineea sint outsideri.

Mingea Waba Aba Pentru acest turneu final, Adidas a conceput o minge pictata in culorile tarii organizatoare, Ghana - rosu, galben, verde -, care a fost botezata Waba Aba. In cultura Akan, originara din vestul Africii, numele „waba aba" este un simbol al persistentei. In plus, waba aba este considerata saminta arborelui waba, al carui lemn este unul dintre cele mai tari si mai folosite din Africa, iar pentru populatie, waba aba are si semnificatii mistice. Meciurile acestei a 26-a editii a Cupei Africii vor fi gazduite de patru stadioane moderne, doua (cele din Accra si Kumasi) cu o capacitate de 44.000 de locuri si celelalte doua (din Tamale si Sekondi-Takoradi) cu o capacitate de 21.077 locuri. Gazonul lor se prezinta insa intr-o stare foarte proasta.

Africani sarbatorind la CM din Germania, www.cotidianul.ro/select