Politia, inspectorii sanitari si ONG-urile vor face „razii" impreuna pentru a verifica respectarea noii legi privind protectia animalelor.

Presedintele a promulgat legea pentru protectia animalelor, care interzice eutanasierea animalelor, tortura, mutilarea sau despartirea puilor de mama. De asemenea, proprietarii care folosesc animalele pentru cersetorie, le administreaza rele tratamente, care le folosesc in lupte sau pentru dresajul altor animale, cit si cei care comercializeaza animale salbatice risca pedeapsa cu inchisoarea de la o luna pina la trei ani sau amenzi penale de pina la 10.000 de lei. Aceste acte sint trecute la capitolul infractiuni. Reprezentantii ONG-urilor in domeniu spun ca pedeapsa cu inchisoarea ii va „civiliza" pe romani.

Maria Bec, vicepresedintele asociatiei „Ia-ma acasa" si unul dintre promotorii initiativei legislative, spune ca „legea va avea efect, pentru ca oamenii se vor gindi inainte sa mai comita o cruzime impotriva unui animal daca stiu ca ii asteapta pedeapsa cu inchisoarea. Asa s-a intimplat in toate tarile, oamenii s-au civilizat datorita legii, e singura metoda". Aceasta a adaugat ca legea aduce si noutatea ca ONG-urile si autoritatile responsabile cu aplicarea sanctiunilor, adica inspectorii sanitari si politistii, vor face „razii" impreuna. Potrivit Mariei Bec, de la intrarea in dezbatere a legii, autoritatile s-au aratat deja mai receptive la cazurile de abuz fata de animale.

Noua lege mareste si amenzile pentru faptele incadrate ca si contraventii, cum ar fi dresajul traumatizant, nerespectarea conditiilor de trai necesare animalelor sau actele de cruzime si relele tratamente, precum maltratarea si schingiuirea animalelor, despartirea puilor de mama pina la virsta de minimum opt saptamini, precum si interventiile chirurgicale in scopuri necurative. Pentru acestea, amenzile variaza intre 800 si 1.500 de lei.

O alta modificare adusa de proiectul de lege, initiat de senatorul PC Marius Marinescu, este interzicerea eutanasierii, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. In plus, daca proprietarii de animale incalca de mai mult de doua ori obligatiile privind dresajul si relele tratamente risca confiscarea animalelor, iar daca savirsesc una dintre infractiunile din lege, instanta poate interzice dreptul de a mai detine animale pe o perioada de cinci ani. Noua lege mai prevede obligativitatea radioului si a televiziunii publice de a promova programe de protectie a animalelor, dar si a Ministerului Educatiei de a insera astfel de informatii in cursul de educatie civica.

Amintiti-va ce facea presedintele cu maidanezii pe vremea cind era primar, pe www.cotidianul.ro/select.ro