Deprecierea leului si scumpirea utilitatilor arunca in aer preturile la påine, lapte, carne si ulei. Sindicalistii si patronatele din industria alimentara au anuntat ca preturile alimentelor de baza se vor majora cu pana la 20 % de luna viitoare

„Principalele cauze ale scumpirii alimentelor sunt deprecierea leului din ultima perioada, dar si costurile majorate la energia electrica si gaze naturale”, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. El a precizat ca in aceasta luna vanzarile la alimentele de baza scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majorate. „In luna decembrie si ianuarie, toata lumea a mai taiat un porc sau o pasare. Cu siguranta, de la 1 februarie vom asista la o noua scumpire, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei. In luna decembrie, macelariile din piete au tinut preturile pe loc la carnea de porc si de vita pentru a vinde marfa din stoc”, ne-a spus Dragos Frumosu. Acesta a subliniat ca deprecierea leului fata de moneda europeana este de aproximativ 15%. „Energia electrica si termica au o influ enta intre 3% si 7% in pretul final al produselor alimentare”, a afirmat Frumosu.

Importatorii fac specula pe fondul prabusirii leului
Potrivit presedintelui FSIA, importatorii profita de deprecierea monedei nationale si aplica majorari la preturile calculate in euro. „In egala masura, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe, incepand tot din februarie. Importatorii apeleaza si la varianta speculei. Chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Comerciantii, mari sau mici, preiau produsele deja scumpite si aplica si ei, la randul lor, diferite adaosuri, mascate sau la vedere. 'Baietii destepti>> aduc din strainatate kilogramul de muschi file cu 25 lei si il vand pe piata cu 29 lei ”, a afirmat Dragos Frumosu.