CIORNE
Presedintele Traian Basescu nu este un politician cusurgiu. Nu este nici nebun, asa cum incearca unii sa acrediteze ideea. Este pur si simplu un om speriat. Justitia i-a creat, ii creeaza si-i va crea toata viata, ca oricarui om apasat

CIORNE
Presedintele Traian Basescu nu este un politician cusurgiu. Nu este nici nebun, asa cum incearca unii sa acrediteze ideea. Este pur si simplu un om speriat. Justitia i-a creat, ii creeaza si-i va crea toata viata, ca oricarui om apasat de multe pacate, insomnii. Unica iubire a lui Traian Basescu este chiar Traian Basescu. In aceasta patimasa dragoste narcisiaca a investit tot. El nu poate risca sub nici un chip sa puna in pericol obiectul acestei adulari. Am auzit tot felul de aiureli legate de isteria refuzului de a o valida pe Norica Nicolai in postul de ministru al Justitiei. Explicatia este una singura. Senatorul liberal este departe de a fi un amic al lui Traian Basescu. Dimpotriva. Au lucrat impreuna, il stie perfect pe presedinte si, in nota Crin Antonescu, Ludovic Orban, Puiu Hasotti, nu s-a sfiit sa vorbeasca deschis despre cusururile, nu putine, ale vremelnicului locatar de la Cotroceni. Numai dosarul "Flota", pe care l-am vazut la Primaria Capitalei, insirat pe catafalcul unei mese de sedinta lunga cat o zi de post, masoara metri cubi de hartii, marturii, documente. Cand ai o asemenea zestre, chiar daca te numesti Traian Basescu si ai antinevralgicul "ha-ha-ha-ului" pentru orice raceala, nu se poate sa nu te incerce un frison. In aceste conditii, cum sa nu turbeze Traian Basescu in clipa in care si-ar pune iscalitura pe hartia investirii doamnei Nicolai? Presedintele, am afirmat-o public in momentul in care am aflat decizia liberalilor, va manca chibrite, se va da peste cap, va incendia ca Nero Roma politicii dambovitene numai pentru a stopa aceasta numire. El are nevoie, la Justitie, de un prieten. Acel prieten poate fi o capita de paie, o cluca de coceni, o nulitate obedienta. Poate fi o muiere, fost procuror, cu pacate infinit mai mari decat cele presupuse ale Noricai Nicolai. Regula? "Comanda la mine", ca in armata.

Am pariat, inainte de a afla povestea cu cei doi omonimi din Oltenita, ca presedintele va arunca pe piata toate gunoaiele care sa terfeleasca si compromita cariera ("cu bune si rele", pentru a-l cita tot de domnul Basescu, expediind cu o formula lejera "relele" proprii) Noricai Nicolai. Serviciile, armata amicilor din presa, agentii benevoli vor scormoni si zilnic vom afla ca, de pilda, Norica Nicolai nu traverseaza pe zebra, ca are un unchi de gradul 42 homosexual, ca n-a fost fata mare cand s-a maritat, iar dimineata, in loc de cafea, bea hasis. Ca e agent Mosad, KGB sau CIA. Ca ea e "Profesorul" care l-a scos pe teroristul Haissam din tara. Provenind de la taranisti are de gand sa-i bage pe toti comunistii la puscarie. Ma rog, imaginatia mea e peltica in raport cu ceea ce se produce si se va produce. Rezultatul? Chiar daca Norica Nicolai va ajunge ministru al Justitiei, toate masurile ei, toate proiectele vor fi atinse de banuiala injustetei.

Presedintele Basescu este un om care se teme. Sunt convins ca uneori se viseaza in costumul cu dungi. Nu in cel cu dungi orizontale, de marinar, ca intr-o caricatura faimoasa, ci in cel cu dungi verticale. Venirea Noricai strica multe. In primul rand, puritatea, si asa indoielnica, a CSAT-ului. Abia a scapat, printr-un scandal jalnic, bietul Traian Basescu de liberalul Atanasiu, care vota pe dos. Cum s-o accepte pe Norica Nicolai? Nici mort. Si, totusi, ce poate face un ministru al Justitiei intr-o tara controlata in punctele-cheie de Traian Basescu? Face. In munca de administrare a Justitiei il poate inlocui, de pilda, pe Daniel Morar. Arma principala a presedintelui, cu ajutorul careia si-a plimbat prin fata camerelor de luat vederi destui inamici, se decalibreaza.

Traian Basescu stie ca Norica Nicolai nu-i mai putin potrivita postului decat Monica Macovei. Traian Basescu stia, atunci cand a declansat scandalul pustiului Chiuariu, ca dincolo de inconvenientul varstei (cat de mult "promoveaza" presedintele in discursuri tanara generatie!) acesta se facea vinovat doar de amanuntul de a fi liberal si de a nu fi argat al vointei prezidentiale. Trebuia maturat si l-a maturat. Chiuariu a iscalit modificarea statutului unui teren, Monica Macovei a iscalit, spun statisticieni ai Justitiei, 300 de astfel de documente. Norica Nicolai, acum 20 de ani, a incurcat numele unui nefericit cu numele, identic, al altui nefericit. Au rezultat, zic unii, cateva zile de arest nemeritat. Procuroarea Macovei iscalea in alb, rezulta dintr-o ancheta de presa, ordine de arestare utilizate de securitate. Asa o fi. Iata, insa, ca liberalii inlocuiesc un rau mai mic cu un rau mai mare. Mecanismul demolarii Noricai Nicolai a fost pus in miscare de presedinte. Noul an a inceput sub marca Traian Basescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.