"In ciuda tuturor avertismentelor ca vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a marit pretul nici la gaze, nici la energie electrica. In conditiile in care am avut cea mai severa seceta din ultimele decenii, noi am pastrat neschimbate tarifel
"In ciuda tuturor avertismentelor ca vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a marit pretul nici la gaze, nici la energie electrica. In conditiile in care am avut cea mai severa seceta din ultimele decenii, noi am pastrat neschimbate tarifele la energie electrica si, in acest moment, nu avem elemente sa credem ca in perioada urmatoare se vor schimba", a spus Vosganian. Ministrul a adaugat ca pretul gazelor nu va fi majorat pana cand nu vor fi asigurate resursele pentru ca populatia sa nu aiba de suferit din cauza unei asftel de masuri. "Datoria noastra ca Guvern este sa limitam cat se poate aceste vulnerabilitati si sa nu afectam gradul de suportabilitate al populatiei", a spus Vosganian. El a precizat ca aceste masuri nu sunt "populiste", avand in vedere ca deficitul bugetar nu a fost afectat prin mentinerea actualelor preturi la gaze si la energie electrica. Pretul gazelor importate se situeaza in prezent la 310-315 dolari/1000 metri cubi. Romania importa exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. Pentru moment, pretul gazelor din productia interna, se situeza la nivelul de 470 lei/1000 metri cubi, vizandu-se apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene. Cei doi mari distribuitori de gaze de pe piata locala, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, si E.ON Gaz Romania, au apreciat la finele anului trecut ca pretul gazelor pentru populatie ar trebui sa creasca in 2008, ca urmare a majorarii tarifelor gazelor din import si a angajamentelor Romaniei de a se alinia la preturile din blocul comunitar. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.