CSSPP vrea sa modifice norma care prevede distribuirea aleatorie a romanilor pentru a evita concentrarea excesiva a pietei. Sunt avute in vedere Fondurile care detin o cota de piata de peste 20%. "Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Privat
CSSPP vrea sa modifice norma care prevede distribuirea aleatorie a romanilor pentru a evita concentrarea excesiva a pietei. Sunt avute in vedere Fondurile care detin o cota de piata de peste 20%. "Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lua in calcul modificarea normei referitoare la distribuirea aleatorie a romanilor intrati la loterie, astfel incat acestia sa fie distribuiti catre fonduri cu o cota de piata sub 20%, pentru a se limita concentrarea excesiva a pietei", a declarat vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu. El a facut cunoscut faptul ca norma ar putea fi modificata in ianuarie, printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in februarie, cand se va face repartizarea finala, aceasta sa poata fi aplicata. Aproximativ 450.000 de romani pana in 35 de ani nu si-au ales Fondul sau au semnat mai multe acte de aderare, drept pentru care vor fi distribuiti automat la un fond de pensii pe pilonul II. Dupa raportarile CNPAS, ING Fond de Pensii isi pastrase pozitia de lider, cu 958.977 de aderenti (32,97% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-Ţiriac Fond de Pensii, cu 749.657 participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%. Numarul participantilor eligibili care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani. La un salariu mediu brut de 1.500 lei, contributia lunara de 2% ar insemna circa 30 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.