Rapid a cistigat peste 10 milioane de euro din principalele transferuri externe, dupa ce l-a vindut, cu patru milioane de euro, pe Ionut Mazilu la Dnepr Dnepropetrovsk din Ucraina.

Patronul care se plinge cel mai mult de pierderile din fotbal, George Copos, este recordman national la transferuri in strainatate. Dupa ce a stabilit, acum doi ani, cel mai scump transfer din istoria fotbalului romanesc - Daniel Niculae dat pe 3,3 milioane de euro la Auxerre, la egalitate cu stelistul Ogararu -, Copos si-a batut propria performanta, incasind aproape 4 milioane de euro de la Dnepr Dnepropetrovsk pentru golgheterul echipei, Ionut Mazilu. Dorit cu insistenta de fostul antrenor al Stelei Oleg Protasov, atacantul adus de la Sportul Studentesc pentru 1,5 milioane de euro a ajuns la o intelegere cu ucrainenii in acest weekend, acceptind ultima oferta lui Dnepr - 500.000 de euro pentru fiecare dintre cei patru ani de contract. „E vorba de o reusita pe care a facut-o clubul Rapid. Sa nu uitam ca este vorba despre cel mai mare transfer pe care Rapidul l-a realizat, de peste 3,7 milioane de euro. Este in acelasi timp si o pierdere, pentru ca noi l-am considerat cel mai bun atacant pe care l-a avut Rapidul. Ionut Mazilu a trecut de la un salariu de 150.000 de euro direct la un salariu de 500.000 de euro", a declarat George Copos.

Patronul giulestenilor declarase initial ca il va ceda pe cel mai eficient atacant doar in conditiile in care clubul primeste cinci milioane de euro, insa sustine ca a lasat din pret pentru binele jucatorului. „Cele doua cluburi s-au pus de acord dupa o saptamina de negocieri. Noi am mai redus din pretentii pentru a-i asigura toate pretentiile pe care el le-a avut. Era foarte important pentru noi ca el sa mearga acolo multumit de oferta pe care i-o face Dnepr. Protasov l-a dorit foarte mult. Am vorbit cu el la telefon si cred ca e o decizie corecta pe care Rapidul a luat-o", spune Copos. Pierderea suferita in compartimentul ofensiv, in conditiile in care lista de transferuri nu este foarte generoasa cu giulestenii, va fi acoperita prin aducerea unui atacant de acelasi calibru, spera antrenorul Mircea Rednic si promite patronul George Copos. „Noi putem sa dam salarii pina la 300-400.000 de euro. Vorbim mai putin si facem mai mult. Intr-o saptamina-doua va spun ca vom avea un atacant de top. Am dat un atacant de echipa nationala, vom aduce un atacant de echipa nationala", este angajamentul pe care si l-a luat finantatorul visiniilor.

Cifrele, chiar si cele oficiale, mai mici decit s-a vehiculat in presa si in dosarele ANAF, ii contrazic fiecare declaratie autocompatimitoare a patronului George Copos. Principalele nume sonore vindute de giulesteni, pornind de la transferul lui Daniel Pancu, in 1999, si sfirsind cu cel al lui Ionut Mazilu, i-au adus afaceristului Copos minimum 11 milioane de euro, o suma comparativa cu cit poate primi o echipa romaneasca intr-un singur sezon de Liga Campionilor. Sumele consistente ajunse la club, fie si dupa ce au fost filtrate de impresari - vezi cazul Bratu 2003, cind un milion de dolari a ajuns la Gheorghe Popescu si doar 1,7 milioane de dolari in vistieria clubului -, contrasteaza cu imaginea saraca a clubului muncitoresc, pe care Copos incearca sa o impuna cu fiecare ocazie. De notorietate ramin declaratiile conform carora pierderile pe care le are Rapidul le va lasa mostenire fiicei sale, Alexandra, care chiar a sustinut ca ar desfiinta echipa daca ar patrona-o. „Noi, la Rapid, pierdem bani din 1992", aminteste Copos cu fiecare ocazie. Mai mult, de fiecare data cind fie echipa e dezavantajata, fie performantele nu se ridica la exigentele sale, Copos ameninta cu parasirea clubului. Patronul visiniilor a sustinut, declarativ, inclusiv ca va vinde echipa Ministerului Transporturilor, nemultumit ca nu primeste stadionul in concesiune.

Sepsi pleaca la Benfica pentru 1,7 milioane $ Gloria Bistrita este foarte aproape de a da o alta lovitura pe piata transferurilor. Internationalul de tineret Laszlo Sepsi era ieri ca si transferat la Benfica Lisabona pentru 1,7 milioane de euro, portughezii oferindu-i jucatorului un salariu de 300.000 de euro. „Eu nu am semnat nici un transfer si nici un contract. Iar daca eu nu am semnat, altcineva nu a facut-o. Se vehiculeaza multe informatii, dar putine sint adevarate", a declarat ieri Padureanu, superstitios sa ofere detalii pina la realizarea afacerii. Conform cotidianului portughez "O Jogo", fundasul echipei Gloria Bistrita se afla deja la Lisabona, impreuna cu antrenorul Ioan Ovidiu Sabau, pentru a efectua vizita medicala, inainte de a semna un contract pe patru sezoane si jumatate cu gruparea Benfica. Initial, Benfica a intentionat sa-l ia pe Sepsi de la Gloria Bistrita sub forma de imprumut, insa gruparea ardeleana nu a fost de acord, potrivit impresarului Ioan Becali. ,,O Jogo’’ scrie ca Sepsi a stirnit si interesul cluburilor Liverpool si Atletico Madrid. Sepsi a mai evoluat in strainatate, la Rennes, pe cind formatia franceza era antrenata de Bölöni. (O.D.)

Ce ar putea face Copos cu banii Eliminind costurile asociate preluarii lui Mazilu de la Sportul Studentesc, profitul lui Copos de pe urma transferului se ridica la aproximativ doua milioane de euro. Cu acesti bani, patronul ar putea:

• sa modernizeze stadionul, conditie pusa de ministrul Orban pentru concesiune

• sa plateasca o mare parte din datoriile la stat ale asociatiei ProRapid, de aproximativ 2,5 milioane de euro

• sa transfere un inlocuitor de top pentru Mazilu

• sa depuna o oferta concreta pentru Szekely de la Galati, transferabil pentru 1,5 milioane de euro

Golurile care i-au crescut cota lui Mazilu, pe www.cotidianul.ro/select