Sfat - Alimentele trebuie insotite si de informatii nutritionale
Legea etichetarii alimentelor este veche de sase ani. Cu toate acestea, ea este straina de multi producatori, iar consumatorii se multumesc cu ceea ce gasesc la raft. Prin eticheta se intelege orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care contine elemente de identificare a produsului si care il insoteste sau este aderent la ambalajul acestuia, se precizeaza in Hotararea de Guvern nr. 106/2002. Prin etichetare se doreste a da consumatorilor informatiile necesare despre produs si de a cunoaste eventualele riscuri la care se supun. Etichetarea si metodele prin care acest proces se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referire la acestea. Sunt exceptate de la aceasta interdictie apele minerale naturale si orice alimente nutritive speciale autorizate de Ministerul Sanatatii Publice. Toate mentiunile care se inscriu pe etichete trebuie sa fie redactate in limba romana, fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Este interzisa modificarea datei durabilitatii minimale sau a termenului de valabilitate inscris prin eticheta originala. DATE. Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu informatii ca denumirea sub care este vandut alimentul, lista cu ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea neta pentru alimentele preambalate, durata durabilitatii minimale sau in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate. De asemenea, data-limita de consum, conditii de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale, denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului (in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau al distribuitorului inregistrat in Romania), locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului trebuie sa fie mentionate pe eticheta produsului. Instructiunile de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor, si concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum, o mentiune care permite identificarea lotului, mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse trebuie sa se regaseasca si ele pe eticheta. Daca volumul de alcool este mai mare de 1,2%, pe eticheta trebuie mentionata concentratia alcoolica in volum. nicoleta.catana@jurnalul.ro Situatii deosebite In cazul etichetelor nutritionale, trebuie mentionate valoarea energetica si substantele nutritive ca proteine, glucide-zaharuri, lipide, fibre, sodiu, vitamine si mineralele prezente in cantitati semnificative. Poate cuprinde, de asemenea, substante ca: amidon, polioli, acizi grasi mononesaturati, acizi grasi polinesaturati, colesterol si oricare din mineralele sau vitaminele prezente in aliment in cantitati semnificative. Este obligatoriu ca la prezentarea sau la publicitatea produsului, cu exceptia campaniilor publicitare colective, sa apara pe eticheta o mentiune nutritionala. Cand alimentul este compus din mai mult de un ingredient, expresia “produs din soia modificata genetic” sau “produs din porumb modificat genetic”, dupa caz, se inscrie in lista cuprinzand ingredientele, intre note de subsol, dispusa vizibil, la care se face trimitere prin intermediul unui asterisc inscris langa ingredientul respectiv.