SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
IN TIMP CE GAZDA - o doamna guresa si otravita la vorba - le povesteste oaspetilor cum l-a pus ea la punct si l-a umplut de ridicol pe unul dintre fostii intimi ai familiei, un invitat care n-a schitat un zambet toata

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
IN TIMP CE GAZDA - o doamna guresa si otravita la vorba - le povesteste oaspetilor cum l-a pus ea la punct si l-a umplut de ridicol pe unul dintre fostii intimi ai familiei, un invitat care n-a schitat un zambet toata seara se ridica brusc din scaun si se duce direct spre iesire. Ce s-a intamplat, iti e rau, ai o problema?, il intreaba gazda taindu-i calea. Nu mi-e rau, spune acesta, dar nu-mi place cum vei vorbi despre mine cand nu vom mai fi prieteni.

BIBLIA ne invata ca omului care are i se mai da. Zicerea Bibliei e interpretata doar in ce priveste imbogatirea. E valabila insa si la necazuri. Banul la ban trage, insa o nenorocire nici ea nu vine singura. Omului care n-are i se mai si ia. Comentand faptul ca a primit patru amenzi in aceeasi zi, domnul C. indrazneste un fin repros in directia soartei: Si tocmai primisem al treisprezecelea salariu! L-am dat pe amenzi.

INTR-UN INTERVIU, un pictor se lauda cu faptul ca n-a fost membru de partid si ca nici azi nu simte nevoia sa intre in vreunul. Inainte de 1989 insa pictorul se fudulea cu faptul ca-si vindea tablourile din atelier numai la maharii din Comitetul Central si la stabii partidului din judete.

IN STATIA DE AUTOBUZ la Universitate se intampla sa vina una dupa alta doua masini al caror traseu da de gandit. Una merge spre Valea Ialomitei, alta spre Valea Argesului. Intrigat de chestiune - cum e sa fii un bucurestean de pe vai si dealuri?! - nu m-as mira daca ar aparea si o a treia masina, care sa mearga pe Valea Loarei.

AM CALATORIT, in mai multe randuri, in Canada, dar a doua oara mi-am luat in geamantan si o perna. Nu orice perna, ci perna mea, pe care cand pun capul seara ma simt acasa si cu sufletul. La vama canadiana mi s-a cerut sa deschid geamantanul. Pentru cei care mi-au trecut bagajul prin masinaria cu raze, puful din perna era o enigma. Logica povestirii mi-ar cere sa spun ce intrebari prostesti mi-au pus functionarii si ce raspunsuri spirituale le-am dat eu. Adevarul e ca oamenii mi-au cerut o explicatie, dar ca au ascultat-o cu un fel de alean aprobator care, la distantele parcurse de locuitorii Canadei si la faptul ca-si schimba frecvent locuinta, se justifica. Vamesii dadeau din cap la fiecare fraza prieteneste, ca si cum ar fi vrut sa spuna: Buna idee!

DESI FORMULA "cetateni profesionisti" - care marcheaza deosebirea fata de "cetatenii amatori", adica fata de persoanele care traiesc dezorganizat si adesea contra practicilor sociale normale - nu exista, eu am utilizat-o. As merge mai departe, zicand chiar romani profesionisti si romani amatori. Parinti profesionisti si parinti amatori. De ce un fotograf poate sa se cheme profesionist, iar un cetatean care onoreaza toate imperativele civilizatiei nu?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.