O combinatie de tabloid elegant, fresca minutioasa epocala si intrigi politice stilizate dramatic, serialul „Dinastia Tudorilor", difuzat de HBO, continua curentul tv inceput de „Roma", al istoriei care face rating.

„Stiri doar cum se termina povestea. Pentru a o intelege, e necesar sa aflati cum incepe", se autoanunta cel mai recent serial istoric, in promo-ul de debut al fiecarui episod. Pentru telespectatori, povestea incepe cu mult sex, un Henric al VIII-lea surprinzator de frumos, decoruri fastuoase si incorectitudini istorice. Prima serie din „Dinastia Tudorilor" a debutat weekendul trecut in Romania, pe HBO, cu primele doua episoade si va fi difuzata, in fiecare vineri, de la ora 20.00.

Chiar daca productia este promovata ca fiind mai antrenanta decit „Roma", aceasta nu este neaparat caracteristica definitorie pentru „Dinastia Tudorilor". Serialul nu te tine in suspans, cel putin in prima parte (criticii straini sustin ca recupereaza pe la mijlocul sezonului), dar abunda in scene de descriere minutioasa a epocii, cu turniruri, spectacole de la curtea regelui si cu politeturi englezesti medievale. Intrigile amoroase au acelasi spatiu de desfasurare precum cele politice, dramele sentimentale sint construite cu destul material, ca si momentele gratuite, de amintire istorica, in care coafurile si bijuteriile sint vedetele cameramanului. De altfel, costumele si muzica sint cele care i-au adus un Emmy productiei in 2007.

In schimb, creatorul Michael Hirst, scenaristul celor doua „Elizabete", este acuzat de inadvertente istorice de catre specialistii trecutului. El a mers cu povestea la inceputul anilor de domnie ai lui Henric al VIII-lea, de unde si frumusetea personajului principal, o cheie importanta pentru campania de marketing a unui serial, in ultima perioada. Faptul ca producatorii au mizat pe senzualitatea acestuia, un soc mare, la inceput, pentru criticii tv, este evident si din fotografiile de promovare a „Dinastiei Tudorilor". Cu camasa desfacuta, un corp dus des la sala si privirea patrunzatoare, Jonathan Rhys Meyers este cel mai sexy Henric al VIII-lea de pina acum. Tot pentru a se potrivi in istoria dramatica a lui Hirst, personajul printesei Margareta este o combinatie intre cele doua surori ale lui Henric, asa ca inexactitatile cronologice rezultate, cum ar fi casatoria sau moartea, nu puteau fi ocolite. In aceeasi nota poetica, scenaristii l-au omorit cu vreo 15 ani mai devreme si pe copilul nelegitim al regelui, Henry FitzRoy, si au casatorit-o pe mama acestuia cind nu era cazul.

„Un pariu mare si curajos, «Dinastia Tudorilor» nu este cel mai mare serial pe care l-am vazut pina acum, dar este cu siguranta unul de vazut", a intimpinat productia, la lansarea ei, Brian Lowry, de la „Variety". La punctele mai putin bune, cronicarul strain trece pe lista performanta actoriceasca a lui Natalie Dormer, „neconvingatoare" in rolul Annei de Boleyn, dar care ar putea sa candideze cu succes la „America's Next Top Model".

Pe imdb.com, unde serialul a primit, momentan, un punctaj de 7,7, forumistii sint si ei impartiti intre placerea de a urmari culoarea altor epoci pe micul ecran si senzationalismul cu care sint redate. „Sint bucuros sa vad o drama din epoca Tudorilor, chiar daca este produsa doar pentru ca viata lui Henric este un vis pentru tabloide", scrie internautul lilwolfe006, din Statele Unite.

Cu toate acestea, „debutul Tudorilor a facut istorie pe cablu", la audienta, dupa cum titra „Variety". Cu bune si cu rele, serialul e un motiv de dubla relaxare. E amuzant sa observi cum se repeta istoria, asa cum e reconfortant sa mai vezi, din cind in cind, barbati cu egari si cu blanuri de vulpe polara care se gindesc, cu o mimica serioasa, cum sa cucereasca lumea.