Summitul istoric China-India se axeaza pe imbunatatirea relatiilor comerciale si pe rezolvarea disputelor teritoriale.

Premierul indian Manmohan Singh a inceput o vizita de trei zile in China, tara cu care India are dispute teritoriale, dar si interese comerciale majore. Summitul celor mai mari economii emergente ale lumii este cu atit mai important cu cit acestea sint in acelasi timp si cu egala intensitate rivali si parteneri. India si China vizeaza accesul pe aceleasi piete pentru exporturile lor in crestere si la aceleasi resurse naturale de care au nevoie vitala pentru a-si mentine ascensiunea. Aceasta determina o concurenta acerba intre ele, dar si necesitatea cooperarii.

India nu priveste cu ochi buni alianta Chinei cu Pakistanul, inamicul traditional al Calcuttei, caruia i-a furnizat arme si tehnologie pentru rachete balistice. De partea sa, Beijingului nu ii convine includerea subcontinentului asiatic in asa-numita „axa a democratiei" alaturi de Japonia, Australia si Statele Unite. In plus, relatiile dintre cele doua state au ramas tensionate dupa un scurt conflict de frontiera in 1962.

Zilele urmatoare vor fi dedicate insa cu precadere aspectelor pozitive din relatiile bilaterale. Schimburile comerciale intre India si China au ajuns la un volum de 37 de miliarde de dolari anual, iar ambele parti doresc sa depaseasca tinta de 40 de miliarde de dolari pe care stabilisera sa o atinga pina in 2010. India are un deficit comercial de circa 10 miliarde de dolari in aceasta relatie si spera sa il reduca.

Programul vizitei lui Manmohan Singh la Beijing, prima a unui premier indian in cinci ani, include vizite la sediile Jocurilor Olimpice, intilniri cu presedintele Hu Jintao si prim-ministrul Wen Jiabao. In decembrie 2007, cele doua puteri asiatice au mai facut un demers de apropiere reciproca, organizind un exercitiu militar comun in provincia chineza Yunnan.