Presedintele SUA reitereaza faptul ca Iranul e o amenintare la adresa securitatii mondiale, iar Statele Unite si aliatii din lumea araba trebuie sa lupte impreuna contra acestui pericol inainte de a fi prea tirziu.George Bush a vizitat tabara din desert
a printului seic Mohammed Bin Zayad
Foto: Reuters George W. Bush a declarat duminica intr-un discurs sustinut la Abu Dhabi, in Emiratele Arabe Unite, ca Iranul finanteaza teroristii, submineaza pacea in Liban, trimite arme talibanilor, isi intimideaza vecinii cu retorica alarmista, sfideaza ONU si destabilizeaza intreaga regiune refuzind sa discute deschis despre programul sau nuclear. „Actiunile Iranului ameninta securitatea natiunilor din intreaga lume", a spus Bush, adaugind ca SUA isi intaresc angajamentele pe termen lung privind securitatea, impreuna cu tarile prietene din zona Golfului si alte state din lume, pentru a confrunta pericolul inainte de a fi prea tirziu. „Aveti dreptul sa traiti intr-un regim care sa va asculte cererile", a declarat Bush, adresindu-se direct poporului iranian. „Cerem regimului de la Teheran sa va respecte vointa si sa va dea socoteala", a mai spus el. Liderul de la Casa Alba a laudat reformele democratice facute de natiunile Golfului conduse de lideri autoritari, spunind ca noua era este construita cu intelegerea faptului ca puterea trebuie exercitata cu consensul celor guvernati. „Iranul trimite sute de milioane de dolari extremistilor din intreaga lume, in timp ce propriul popor se confrunta cu dificultati economice acasa", a spus Bush. Aliatii din zona sint speriati dupa incidentul cu navele iraniene si americane, din 6 ianuarie, din strimtoarea Hormuz, dar vor ca Bush sa-i asigure ca nu va incepe razboiul contra Iranului, relateaza CNN. Orice atac asupra Iranului ar aduce actiuni de razbunare asupra bazelor militare din statele arabe sau ar stopa comertul cu petrol desfasurat prin strimtoarea Hormuz, adauga sursa citata.

Bush a abordat si temele familiare discursurilor sale din ultima vreme precum crearea unui stat palestinian, care este „mai mult decit un vis", dialogul intre israelieni si palestinieni, pe care SUA il sustin, si eforturile de democratizare ale lumii arabe, cerind adoptarea unei politici si economii deschise. Presedintele a cerut palestinienilor sa respinga extremistii, fara a mentiona explicit gruparea radicala Hamas, care a preluat controlul Fisiei Gaza. SUA nu doresc nici un teritoriu, doar sa creasca securitatea lumii, prin libertatea acestor tari din regiune, sustine Bush. „Stabilitatea poate fi obtinuta doar prin intermediul unui Orient Mijlociu liber si drept, unde extremistii sint marginalizati", a explicat liderul american.

Bush a amintit reformele democratice din Irak, laudindu-i pe irakieni care au ales democratia si o sustin in continuare, asigurindu-i pe acestia ca teroristii si extremistii nu mai pot invinge.

Presedintele SUA s-a referit la faptul ca democratia e singura forma de guvernamint care trateaza oamenii cu „demnitate si egalitate" si singura care poate aduce stabilitate si pace. Discursul lui Bush a fost rostit intr-o tara in care luptatorii pentru drepturile omului au subliniat, de mai multe ori, ca EAU sint o tara profund nedemocratica, unde elita regala conduce dupa bunul plac si ia toate deciziile. Muncitorii rezidenti din state sarace precum Sri Lanka nu au dreptul la cetatenie, nu pot protesta fata de conditiile de munca si li se confisca pasapoartele pentru a nu putea pleca din tara.

George Bush a vorbit la Palatul Emiratelor, un hotel extrem de luxos, cu decoratiuni din aur, unde un apartament costa 2.450 de dolari/noapte. Cladirea masoara un kilometru de la un capat la altul si are o plaja de 1,3 km cu nisip importat din Algeria, potrivit Ambasadei SUA din EAU. Jumatate din audienta lui Bush era imbracata in haine occidentale, iar cealalta jumatate avea o tinuta traditionala araba.

Bush a sosit, duminica, la Abu Dhabi, la jumatatea turneului de opt zile in Orientul Mijlociu. In Bahrain, Bush a luat micul dejun cu circa 150 de marinari din Flota a V-a americana. Zona de responsabilitate a flotei cuprinde apele strategice ale Golfului si strimtorii Hormuz, unde acum zece zile a avut loc un incident intre marina americana si cea iraniana. Potrivit unui purtator de cuvint al Casei Albe, Bush nu a discutat incidentul cu marinarii, dar comandantul flotei l-a adus in discutie si a spus ca trateaza problema cu toata seriozitatea.

Iranul va clarifica aspectele legate de programul nuclear: www.cotidianul.ro/select