Printesa Brianna Caradja sustine ca statul romån cåstiga bani din exploatarea unor proprietati care i s-ar cuveni ei. De ani buni, printesa se lupta prin tribunale pentru a-si recapata mostenirea de drept ce i se cuvine in urma descenden
Printesa Brianna Caradja sustine ca statul romån cåstiga bani din exploatarea unor proprietati care i s-ar cuveni ei. De ani buni, printesa se lupta prin tribunale pentru a-si recapata mostenirea de drept ce i se cuvine in urma descendentei sale, confiscata de stat in perioada comunismului. Este vorba de conacul de la Nedelea, un sat de långa Ploiesti, unde a locuit bunica sa, Printesa Ecaterina Caradja, conac transformat in azil de batråni si administrat de Consiliul Judetean Brasov. Brianna mai revendica circa 200 de hectare de padure in judetul Dåmbovita si o portiune de teren cu padure tot in Prahova.

Proprietatile pentru care se judeca printesa apartin acum consiliilor judetene din respectivele judete, iar Brianna se afla in proces cu reprezentantii acestora. In tot acest timp, a dus o munca asidua, pentru ca a trebuit sa caute prin munti de arhive documentele necesare prin care sa dovedeasca inrudirea sa cu Ecaterina Caradja si dreptul de a intra in posesia mostenirii lasate de bunica sa. “Intre 2000 si 2004 a fost un calvar. A trecut foarte mult timp si s-au intamplat atat de multe lucruri, s-au pierdut mul te dintre documente, unele au fost distruse intentionat si a trebuit sa duc o munca titanica pentru a face un dosar complet cu toate actele de care aveam nevoie la tribunal. Procesul a fost amanat de multe ori tocmai pentru ca lipseau multe acte doveditoare ale mostenirii mele, dar le-am gasit in cele din urma, dar procesele tot sunt amanate. Este dureros ce se intampla in tara asta si faptul cum se misca lucrurile. Cred ca singura metoda prin care ar inceta acest fenomen ar fi ca cei nedreptatiti sa ceara daune ca sunt amanati. Cei cu care ma judec au tot interesul sa traga de timp pentru ca ei castiga bani in perioada asta. Statul face bani din mostenirea mea“, ne-a spus Brianna.

'Am obosit sa ma lupt cu morile de vånt>>
Dintre toate proprietatile pe care le vrea inapoi, printesa lupta cel mai tare pentru conacul Nedelea, acesta fiind sufletul bunicii sale. Aflat in posesia Consiliului Judesean Brasov, acolo functioneaza acum un azil pentru batrani care sta parctic in paragina, dar care, cu toate astea, primeste fonduri suficiente pentru renovare. “Este o teroare ce se intampla acolo! Ce se intampla cu banii primiti din subventii, fonduri si sponsorizari de la diferite organizatii no-guvernamentale? Cred ca intra in buzunarul cui nu trebuie, iar batranii care ar trebui ingrijiti acolo sunt lasati in voia Domnului. Oare nu tocmai de aceea se trage atat de timp si nu sunt lasata sa intru in posesia conacului? In mod sigur nu as demola nimic pentru ca acolo e istorie, dar vreau ca totul sa arate asa cum ar trebui. Ma doare sufletul ca este lasat in paragina si mancat de rugina!”, spune Brianna. Mai mult, printesa Caradja este asaltata zi de zi cu cereri de ajutor din partea celor care locuiesc cu pretul unei chirii mult prea mari pentru conditiile oferite, in anexe ale conacului. “Vin la mine oamenii care traiesc acolo si imi cer sa-i ajut, dar nu pot pana nu mi se da conacul. Daca eu m-as duce sa le repar acoperisul, mi-ar face dosar penal ca am intervenit asupra unei proprietati private. Oamenii aia traiesc in niste conditii neimaginabile, fara apa, gaz, lumina si platesc statului chirii enorme. E drept ce se intampla? Am obosit sa lupt prin tribunale cu morile de vant. Numai nedreptati peste tot si indivizi care nu isi vad decat buzunarul lor. Sper sa am putere anul asta sa duc lucrurile la bun sfarsit si sa primesc ce mi se cuvine”, s-a plans Brianna.

Printesa ne-a povestit pe scurt pasaje din viata bunicii sale, Ecaterina Caradja, nascuta in 1893, proprietara de drept a conacului Nedelea. Am aflat ca dumneai a fost prima din Europa care a pus bazele unui centru pentru copiii abandonati si care puteau fi plasati in familii. Este vorba despre Leaganul “Sfanta Ecaterina” care se afla in apropierea Arcului de Triumf din Bucuresti, infiintat cu acordul UNICEF.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.