Discursul sustinut la Paris de fostul premier britanic Tony Blair a generat speculatii privind pregatirea acestuia pentru preluarea noii functii de presedinte al UE, salutand beneficiile blocului comunitar, relateaza Reuters.
La invitatia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, Blair a declarat la finele saptamanii trecute ca tarile membre UE ar putea obtine mai multe progrese in domeniile importante actionand impreuna, mai degraba decat ca state nationale individuale. "Europa nu este o chestiune de stanga sau de dreapta, ci de viitor sau de trecut, de putere sau de slabiciune", a declarat Blair. "Terorism, securitate, imigratie, crima organizata. In toate aceste domenii si in altele suntem mult mai puternici si capabili sa furnizam cetatenilor ceea ce asteapta de la noi ca natiuni individuale daca facem parte dintr-o Europa puternica si unita", a precizat acesta.
Postul de presedinte al Consiliului UE - care se intruneste de patru ori pe an la nivelul sefilor de stat si de guvern - urmeaza a fi creat de cele 27 de state membre in a doua jumatate a lui 2008, cand Franta va prelua presedintia UE.