Vinatoarea pe care Ion Tiriac o face cadou apropiatilor, partenerilor de afaceri si viitorilor aliati aproape ca a iesit din zona faptelor care stirnesc reactii vehemente.

Stire de prim rang in weekendul mediatic tocmai incheiat (cu momentul de inspiratie al lui Ion Tiriac - „dintre grei, nu participa doar Bush si Putin", prompt decupat de stiristi), subiect de discutii relaxate la televizor, prilej pentru a ne reaminti imagini neobisnuite cu acelasi Tiriac (imbracat in cojoc de baci, stirnind poate, in felul aceasta, invidia lui Gigi Becali), dar nu subiect de indignare publica. Asta a fost, ca expunere publica, episodul Balc, editia 2008!

Vinatoarea de la Balc a avut momentul sau „astral" in 2005, la scurt timp dupa consumarea alegerilor pentru fotoliul de presedinte al Romaniei. Atunci, invitat sa impuste mistreti, Adrian Nastase, marele perdant din decembrie 2004, a fost starul vinatorii, reusind sa rapuna un numar impresionant de animale. Izbucnirea de cruzime pe care a avut-o atunci domnul Nastase a fost, desigur, (psih)analizata, dar ea a avut si consecinta ca dezaprobarea pe care o catalizase oricum fostul premier al Romaniei a crescut. De altfel, conform spuselor sale, dupa momentul Balc 2005 Adrian Nastase nu a mai participat la nici o vinatoare.

In alta ordine de idei, vinatorile la care au participat potentatii (nu doar cei politici) ai Romaniei s-au asezat in folclor intr-o zona de receptie care imbina invidia cu dispretul, cu accentul pus pe acesta din urma. Cuplul Ceausescu si camarila filmati la vinatoare reprezinta un reper pe care un om politic e bine mai degraba sa il mascheze daca are planuri marete in privinta carierei sale. Sigur ca o vinatoare precum e cea de la Balc e un prilej eficient pentru a suda relatii de prietenie&afaceri, insa, daca Ion Tiriac va dori vreodata, la modul serios, sa „vineze" o functie politica inalta (amintiti-va ca numele sau apare, din cind in cind, ba in legatura cu functia de premier, ba in legatura cu cea de presedinte de stat), traditionala vinatoare pe care o patroneaza va fi o grea piatra de moara pentru el.

Altfel, in absenta unor ONG-uri puternice pe zona de protectie a mediului si, in cazul de fata, mai ales de protectie a animalelor, vinatoarea de la Balc nu ar fi avut o presa mai „isterica" decit daca acolo ar fi fost, de pilda, premierul Calin Popescu Tariceanu.