Vinul spumant este produs cu continut in dioxid de carbon de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentarea naturala a mustului de struguri proaspeti de catre drojdiile din microflora epifita a strugurelui, Saccharomyces elipsoideus, care dezvol

Vinul spumant este produs cu continut in dioxid de carbon de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentarea naturala a mustului de struguri proaspeti de catre drojdiile din microflora epifita a strugurelui, Saccharomyces elipsoideus, care dezvolta in sticlele in care este imbuteliat o presiune de minimum 3,5 barr la temperatura de 20 de grade Celsius. Produs in regiunea Champagne din Franta, produsul are denumire de origine controlata, fiind interzisa folosirea termenului de sampanie. Singura denumire acceptata este vin spumant obtinut prin metoda champenoise.

Tehnologia de obtinere este extrem de laborioasa si de indelungata, incluzand timpul de fermentare in sticla cu gatul inclinat in jos, in stative rotative, urmata de degorjarea dopului de drojdie fermentata prin imersarea gatului sticlei in freon lichid pentru congelare si usurarea indepartarii, completarea cu vin spumant, pretul ridicat fiind justificat de tehnologia de preparare, dar si de calitatea soiurilor de struguri folositi.

O tehnologie moderna de obtinere a vinurilor spumante este cea de fermentare in acrotofoare, vase sub presiune, in care se produce dioxid de carbon in vinul vrac, urmata de ambalare in sticle. Evident, produsul este mai ieftin decat cel obtinut prin tehnologia traditionala. Vinul spumos este produsul cu continut de dioxid de carbon de origine total sau partial exogena, adica este impregnat cu dioxid de carbon ca sifonul. Produsul finit imbuteliat dezvolta in sticla o presiune de 2,5 barr la temperatura de 20 de grade Celsius.

ALTA VARIANTA. Vinarsul este bautura alcoolica obtinuta prin invechirea distilatului de vin in butoaie de stejar, comercializat cu o tarie alcoolica de minimum 36%, in functie de sortiment. Anii de invechire in butoi de stejar este marcat cu stele, iar VO, VSOP inseamna produs superior invechit, cel putin cinci ani. X.O. desemneaza invechirea distilatului de vin peste cinci ani (10, 15, 20 de ani). Tehnologia, pusa la punct de francezi in regiunea Cognac, autorizeaza utilizarea acestei denumiri numai pentru produsul obtinut in aceasta regiune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.