Stresul la locul de munca devine tot mai mult un pericol pentru angajati. Desi nu este prin definitie sinonim cu tensiunea nervoasa sau anxietatea, stresul este responsabil de epuizare si boala, fie psihica, fie psihologica, atacuri cardiace si acci
Stresul la locul de munca devine tot mai mult un pericol pentru angajati. Desi nu este prin definitie sinonim cu tensiunea nervoasa sau anxietatea, stresul este responsabil de epuizare si boala, fie psihica, fie psihologica, atacuri cardiace si accidente. Pentru a preintampina efectele stresului la locul de munca, Inspectia Muncii a publicat, pe site-ul institutiei, un ghid de bune practici pentru persoanele cu nervii in pioneze. De aici, romanii stresati pot afla ca un mediul in care lucreaza le poate afecta sanatatea in mod direct prin dureri de cap sau presiune arteriala ridicata. In timp, efectele stresului sunt si mai nocive, putand cauza o serie de boli, dintre care cea mai frecventa este ulcerul. De asemenea, stresul are efecte in plan psihic. Angajatii stresati dau adesea semne de incordare si anxietate, sunt mai tot timpul iritati, sau dimpotriva, traiesc permanent cu un sentiment de frica si nesiguranta. Cele mai multe dintre aceste simptome se traduc in plan comportamental prin diverse reactii precum fumatul, obiceiurile dezordonate de mancat si probleme cu somnul. Exista numerosi factori care pot genera riscuri psiho-sociale. Dintre acestia, cei mai importanti se refera la organizarea locului de munca si continutul sarcinilor pe care un job le implica. Astfel, pot fi deosebit de nocive supraincarcarea lucratorilor, orele suplimentare nedorite, sarcini monotone si repetitive si schimbarile imprevizibile din viata profesionala. Atmosfera de la locul de munca poate fi, la randul ei, periculoasa, atunci cand exista relatii incordate intre colegi, intre sefi si subalterni. Accidentele de la serviciu, lipsa comunicarii intre colegi sau teama de a pierde locul de munca sunt cauze frecvente ale stresului ce afecteaza sanatatea si provoaca tulburari comportamentale.

Calatoriile imaginare, leac contra stresului
Tot pe site-ul Inspectiei Muncii, persoanele stresate pot afla cateva tehnici prin care se pot relaxa. Un factor important este sportul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.