Painea este un produs de larg consum. Afirmatia este valabila pentru produsele care nu contin margarina si aditivi alimentari care pot afecta sanatatea, asa cum este cazul painii analizate.


Painea cu dovleac si in de la "Sna

Painea este un produs de larg consum. Afirmatia este valabila pentru produsele care nu contin margarina si aditivi alimentari care pot afecta sanatatea, asa cum este cazul painii analizate.

Painea cu dovleac si in de la "Snack attack" poate atrage consumatorul prin faptul ca este foarte pufoasa. Citind eticheta, consumatorul poate spune ca ingredientele au contribuit la aceasta calitate. Painea analizata este fabricata din: "faina premium, drojdie, margarina, gluten vital, ameliorator (faina tip 650, propionat de calciu E 282, enzime, acid ascorbic E 300, emulsifiant E 481 - stearoil 2 lactilat de sodiu), faina de soia, zahar, sare, otet, seminte de in, seminte de dovleac". De asemenea, este aplicat un abtibild prin care suntem atentionati ca sarea folosita este iodata. De pe eticheta nutritionala aflam ca, daca vom consuma 100 de grame de produs, vom acumula o valoare energetica de 225 kcal, proteine 7 g, carbohidrati 40 g, grasimi 4 g.

ANALIZA. Painea analizata este un produs de panificatie obtinut din faina de grau, drojdie de panificatie, margarina (grasime sintetica hidrogenata sau interesterificata!), gluten vital, ameliorator, conservanti - propionat de calciu, antioxidanti - acid ascorbic, emulgatori - E 481, faina de soia, zahar, seminte de in si de dovleac. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul are un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de glucide, dar si cu un continut destul de scazut de proteina glutenica, desi s-a adaugat proteina glutenica. Desi margarina, in ordinea enumerarii de pe eticheta, este al treilea ingredient, in eticheta nutritionala nu regasim decat 4% grasimi. Densitatea energetica a painii este moderata: 225 kcal/100 g.

Aditivul alimentar, propionat de calciu, este un conservant care poate induce simptome asemanatoare celei de vezica biliara si, de asemenea, poate diminua simturile olfacticv si cel gustativ. Unor persoane le poate provoca migrene. Produsul are un continut ridicat de gluten, periculos pentru cei care au diferite grade de intoleranta la aceasta proteina (celiachie). Painea este de sursa ascunsa de sare si zahar. Margarina este o grasime sintetica, periculoasa pentru sanatate. Trebuie tinut cont de faptul ca produsul analizat contine o sursa de soia, periculoasa pentru cei care au alergie la acest ingredient. Adaosul de seminte de in si de dovleac, conform etichetei, este nesemnificativ din punct de vedere cantitativ, iar o parte din substantele biologic active din acestea a fost inactivata sau degradata termic prin coacere. Produsul nu este recomandat persoanelor supraponderale, obeze, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni hepatice, celor cu afectiuni dermatologice, ale vezicii biliare, suferinzilor de cancer si de boli neurodegenerative. Diabeticii il vor consuma cu avizul medicului, tinand cont de aportul de glucide. Este interzis celiachicilor. Alergicii la soia il vor testa inainte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.