Pentru a nu fi mai prejos decat aliatul sau de la Casa Alba, locatarul de la Elysee se duce si el in vizita la monarhiile din Golf, sa faca un "pact de incredere" cu "baza" nucleara.

"Actiunile Iranului ameninta securitatea tuturor

Pentru a nu fi mai prejos decat aliatul sau de la Casa Alba, locatarul de la Elysee se duce si el in vizita la monarhiile din Golf, sa faca un "pact de incredere" cu "baza" nucleara.

"Actiunile Iranului ameninta securitatea tuturor tarilor" din lume, a declarat presedintele american, George W. Bush, ieri la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), in penultima etapa a turneului sau diplomatic in Golf. Bush, opozant inrait al controversatului program nuclear al Teheranului, s-a adresat ieri direct Iranului, de pe malul sudic al Golfului Persic. Aflata fata-n fata cu Iranul, EAU este o tara aliata a SUA, dar si un principal partener comercial al Iranului.

STAFETA. Presedintele american sustine ca programul nuclear iranian nu are scop civil, asa cum declara Teheranul, ci militar. In plus, Bush a acuzat Iranul ca este "principalul stat care finanteaza terorismul" in lume. Presedintele american isi incheie maine vizita in Golf cu Arabia Saudita, insa el va fi acolo cu un pas in urma omologului sau francez, Nicolas Sarkozy, care vine si el in regiune. Sarko ii va calca lui Bush pe urme, dar numai in doua tari - Arabia Saudita si EAU. Vizita presedintelui francez, care va include si Qatarul, va fi mai pragmatica decat cea a lui Bush. Sarko va incheia contracte de cooperare in domeniul tehnologiei nucleare. Principalul contract il va semna astazi cu EAU - cea de-a treia afacere de acest gen pe care o face Franta cu lumea musulmana, de cand este el presedintele tarii. Sarko merge pe principiul ca o cooperare in domeniul tehnologiei nucleare civile poate pune bazele unui "pact de incredere" intre Occident si lumea islamica. Franta are acorduri similare cu Algeria si Libia, iar Chinei i-a vandut deja un know-how in domeniu. Totodata, Sarkozy, intr-un interviu dat publicatiei El-Hayat inaintea vizitei sale in Golf, a cerut intensificarea presiunilor internationale asupra Iranului, banuit ca vrea sa fabrice arma nucleara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.