PULSUL MEDICINEI
In cele mai multe dintre cazuri, atunci cand pleaca din cabinetul medicului hepatolog, mai ales barbatii din usa il intreaba pe doctor: "Dar o tuiculita mai pot sa rastorn pe gat, chiar daca ficatul meu nu  e in regula?".

PULSUL MEDICINEI
In cele mai multe dintre cazuri, atunci cand pleaca din cabinetul medicului hepatolog, mai ales barbatii din usa il intreaba pe doctor: "Dar o tuiculita mai pot sa rastorn pe gat, chiar daca ficatul meu nu e in regula?".

Bolnavii de ficat trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca ei au voie "sa bea" 0 alcool. Cand ficatul scartaie se instituie abstinenta la alcool. Bolnavul de ficat nu are voie nici macar un deget dintr-un paharel de alcool. In bolile cronice de ficat, populatia de celule hepatice care participa la metabolism este din ce in ce mai restransa. Tot mai putine celule hepatice sunt in stare sa-si faca treaba.

Explica de ce nu trebuie sa bea bolnavul de ficat prof. dr Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni si presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. Una dintre incercarile chinuitoare la care este supus ficatul este de a-l obliga sa prelucreze alcool peste puterile lui. Ficatul sanatos poate metaboliza pe zi maximum 40 ml de alcool pur, ceea ce ar inseamna, de exemplu, 300-400 ml de vin cu 10% alcool.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.