Pentru schiorii din Baia Mare partiile de la Cavnic sunt cele mai bune. Distanta mica fata de resedinta judetului Maramures, stratul consistent de zapada si starea buna a partiilor sunt atuurile pentru care fostul oras minier s-a transformat in sta

Pentru schiorii din Baia Mare partiile de la Cavnic sunt cele mai bune. Distanta mica fata de resedinta judetului Maramures, stratul consistent de zapada si starea buna a partiilor sunt atuurile pentru care fostul oras minier s-a transformat in statiune turistica.

Comunitatea schiorilor din Romania are teritoriile bine definite. Bucurestenii se sparg in figuri pe Valea Prahovei, secuimea are orgoliu si nu schiaza in alta parte decat la Baile Harghita sau la Ciumani, oltenii se duc buluc la Ranca, banatenii au tot ce le trebuie la Straja, in vreme ce moldovenii au de ales intre Vatra Dornei si Borsa. Ardelenii se impart intre Paltinis, Baisoara, Arieseni si Sovata, in vreme ce locuitorii din nordul tarii sunt din ce in ce mai atrasi de partiile de la Cavnic.

ACEIASI PASI. Dupa Revolutie, fostul oras minier a avut aceeasi soarta ca cea a localitatilor de pe Valea Jiului. In ambele cazuri s-a facut trecerea catre turism, partiile devenind rapid atractia iubitorilor de sporturi de iarna din Maramures. Distanta de la Baia Mare pana la baza partiilor se parcurge in circa 40 de minute, iar din masina sari direct pe partie. Evident, lumea se plange ca nu sunt locuri de parcare destule, dar sa ridice mana sus ala care stie vreo statiune de schi in tara asta unde ai loc sa-ti tragi masina langa partie la orice ora. Nu exista asa ceva in Romania!

Week-end-ul trecut parca a fost adunarea schiorilor la Cavnic. Lume de peste tot, nu doar din Maramures. Clujeni, bistriteni, oradeni, toti s-au adunat sa schieze pe partiile din Muntii Gutai. "Inainte mergeam in Apuseni, la Arieseni, dar acum am venit aici pentru ca mi-a zis un prieten din Baia Mare ca sunt partiile foarte bune. Nu ma asteptam sa fie atat de bine. Sunt piste atat pentru copii, unde pot invata sa schieze, cat si pentru schiori avansati, ca mine", spune Ionut Goia, din Cluj-Napoca. Dar nu doar romanii vin la Cavnic. Pe partie se aud destul de des cuvinte in maghiara. Au venit ungurii sa schieze la noi!!! Analisti economici, editorialisti pe profil, atentie, le luam banii ungurilor! Creste economia noastra pe "cascavalul" lor! Facem burta mare!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.