Fostul tenisman Ion Tiriac continua traditia celebrei vanatori-masacru din Balc, organizate in fiecare luna ianuarie, din 2005 incoace. 'Gardianul>> a aflat ca miliardarii insetati de sange ai Europei vaneaza din nou, in acest week-end, pe domeniul
Fostul tenisman Ion Tiriac continua traditia celebrei vanatori-masacru din Balc, organizate in fiecare luna ianuarie, din 2005 incoace. 'Gardianul>> a aflat ca miliardarii insetati de sange ai Europei vaneaza din nou, in acest week-end, pe domeniul privat al omului de afaceri. Scandalul media a izbucnit in 2005 dupa decimarea a 185 de exemplare de porc mistret din fondul privat de vanatoare detinut de Tiriac. Macelul l-a adus pe multimiliardarul roman in atentia presei si a intregii opinii publice din Romania, oripilate de masacrul pe banda rulanta a porcinelor salbatice. Tiriac a pierdut temporar domeniul de la Almasu Mare - Balc (Bihor), fosta resedinta de vanatoare al clanului Ceausescu si camarilei comuniste, pentru ca apoi sa-l recastige. Acum are asigurata, cu acte in regula, decimarea mistretilor pana in 2015.

Dupa scandalul de presa din 2005, Ion Tiriac si-a protejat cat a putut mai bine escapadele vanatoresti prin Bihor. Pe Aeroportul din Oradea primii vanatori cu conturi bancare grase au inceput sa soseasca inca de vineri seara. Surse neoficiale au decl arat ca majoritatea invitatilor vor sosi, insa, sambata dimineata. De la aerogara, ei vor fi imbarcati in jeep-urile puse la dispozitie de Tiriac si transportati direct in Balc. O parte dintre invitati vor ajunge in Balc, tot sambata dimineata, direct din Budapesta cu elicoptere particulare.

Exercitiu de tir pe tinte vii
Conform declaratiilor lui Ovidiu Bargau, angajatul lui Tiriac in Bihor care se ocupa cu asigurarea logisticii - organizarea grupurilor de supraveghere, angajarea gonacilor, macelarilor, transportul, etc. -, daca vremea va permite, vanatoarea va avea loc in doua goane, organizate sambata si duminica. „Prognoza meteo este buna, insa vremea ne mai poate rezerva surprize. Avem pregatiti 150 de oameni care asteapta doar un semnal pentru a sosi in Balc. Suntem pregatiti“, a spus Bargau. Conform aceleiasi surse, vantoarea se va desfasura din standuri. Vanatorii vor astepta in adaposturi comode ca mistretii sa fie adusi in bataia pustilor, la loc deschis, de gonaci.

Domeniul, insumand 11.528 de hectare de teren, este protejat cu gard electrificat, iar paza este extrem de stricta. In anii trecuti, exceptand prima vanatoare din 2005, nici un jurnalist nu a mai reusit sa patrunda dincolo de poarta fostului domeniu ceausist. Dintre bihorenii care sunt angajati, pe bani grei, la cele doua partide de vanatoare, nici unul nu a fost dispus sa dea vreo relatie. Oamenii, simpli gonaci, bucatari ori femei de serviciu, sunt timorati de numele Tiriac si de asocierea cu posibile dezvaluiri de presa.

Miliardari setosi de sange
Istoria sangeroaselor vanatori organizate de Ion Tiriac in Balc este plina de controverse. In vreme ce majoritatea presei din Romania a prezentat partidele de vanatoare din 2005, 2006 si 2007 drept atentate la fondul cinegetic si masacre in toata regula, cu incalcari flagrante ale legii, apropiati ai omului de afaceri sustin ca ceea ce face Tiriac in Balc este laudabil. „Eu cunosc domeniul si stiu ce a fost acolo inainte. Dupa caderea lui Ceausescu, era totul in paragina.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.