Compania participa, intr-un consortiu, la renovarea celor mai importante fabrici de ciment din Irak.



Compania romaneasca Uzinexport va participa, in cadrul unui consortiu, la renovarea celor mai importante trei fabrici de
Compania participa, intr-un consortiu, la renovarea celor mai importante fabrici de ciment din Irak.



Compania romaneasca Uzinexport va participa, in cadrul unui consortiu, la renovarea celor mai importante trei fabrici de ciment din Irak, proiectul urmind sa fie derulat impreuna cu alte doua grupuri, a declarat vineri ministrul irakian pentru Industrie si Minerale, Adel Karem, citat de Reuters.

Trei consortii, sustinute financiar si tehnic de Uzinexport, compania libaneza Seament si KHD din Germania, au cistigat in urma unei licitatii un contract pe termen de 15 ani pentru modernizarea fabricilor Muthana, Kirkuk si al-Qaem, din sudul, nordul, respectiv vestul Irakului. Toate cele trei unitati de productie se afla in proprietatea statului.



Consortiile sint conduse de companii irakiene, care au acceptat sa cedeze 30-40% din productie guvernului de la Bagdad. Dupa modernizarea fabricilor, productia de ciment ar putea ajunge la 1,8 milioane de tone pe an.

Potrivit lui Karem, investitiile in renovarea fabricilor se vor ridica la circa 450 de milioane de dolari.

Contractul a pus bazele primului joint venture intre firmele locale din Irak si parteneri straini, in vederea refacerii infrastructurii.



Grupul francez Lafarge a depus o oferta pentru o a patra fabrica de ciment, in apropierea orasului Kerbala. Propunerea a fost respinsa intrucit compania se oferise sa acorde gratuit guvernului irakian 12% din productie, procent considerat prea mic.

Irakul a facut eforturi in ultimii trei ani pentru atragerea de investitori straini care sa investeasca pina la doua miliarde de dolari in fabricile de ciment, dar eforturile au fost intirziate de situatia politica si de instabilitatea din regiune, a aratat Karem.

Productia de ciment a Irakului, realizata de 17 fabrici, este de 4-5 milioane de tone pe an, cu mult sub capacitatea totala de 25 de milioane de tone.



Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.