Presedintele a facut publice motivele pentru care, dupa cum a declarat, nu o va numi "niciodata" pe Norica Nicolai ministru al Justitiei. Este vorba despre doua episoade din cariera de procuror a vicepresedintelui PNL, consemnate in dosarul profesional al fostului magistrat, care, in opinia sefului statului, o fac pe Norica Nicolai incompatibila cu functia pentru care a fost propusa de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful statului a fluturat dosarul de procuror al Noricai Nicolai, intr-o declaratie de presa pe care a sustinut-o, vineri seara, la Palatul Cotroceni, aducindu-i acesteia noi acuzatii. Traian Basescu a spus, din nou, ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Presedintele a dat asigurari, insa, ca, in cazul in care nominalizarea PNL va primi avizul Parlamentului, va semna decretul de numire a Noricai Nicolai. Daca pina acum a fost doar aluziv in declaratii, seful statului a venit si cu acuzatii concrete: "Analizind performanta profesionala si incidentele profesionale ale doamnei Norica Nicolai, plus incidentele din Senat, am inteles ca adesea falsul este un mod de a lucra al doamnei Norica Nicolai, atit profesional, cit si politic. Din acest motiv, nu o voi numi niciodata ministrul al Justitiei".

Traian Basescu i-a sugerat lui Calin Popescu Tariceanu sa mearga la Parlament cu numirea Noricai Nicolai la sefia Ministerului Justitiei. "Atita vreme cit se foloseste remanierea prin relatia presedinte-premier, nu voi semna niciodata decretul de numire a doamnei Norica Nicolai", a declarat seful statului, care a aratat ca se va supune insa unei eventuale hotariri a Parlamentului, asa cum a facut in cazurile ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, si in cel al fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu.

Conform unui comunicat al Adminsitratiei Prezidentiale, dat publicitatii vineri seara, dosarul profesional al fostului procuror Norica Clinci (Nicolai) se gaseste in arhiva Ministerului Public, care pastreaza toate mapele profesionale ale fostilor procurori, cele ale anchetatorilor in functie fiind preluate din 2005, dupa modificarile legii, de Consiliului Superior al Magistraturii.

Consultind datele din acel doare, presedintele Traian Basescu a sustinut ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile legale pentru functia de ministru al Justitiei, invocind fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat dupa ce a solicitat in scris Parchetului ICCJ sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a acesteia. Purtatorul de cuvint al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a confirmat, vineri, citat de Mediafax, ca presedintele Romaniei a solicitat, in 20 decembrie 2007, Parchetului instantei supreme sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a senatorului PNL Norica Nicolai (fosta Clinci), care in perioada 1983-1991 a fost procuror la Parchetul din Calarasi.

Conform datelor puse la dispozitie de Palatul Cotroceni, "in anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. In loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrind direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale". |n acelasi dosar se regaseste si faptul ca, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe linga Procuratura Locala Oltenita - judetul Calarasi, Norica Nicolai, "incalcind legea", a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti, care a avut loc la Tribunalul Calarasi.

Comunicatul mentioneaza si faptul "pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura". Parerea Administratiei Prezidentiale este ca faptele prezentate arata "ca incidentul cu incercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei. Presedintele Rominiei, Traian Basescu, considera ca o astfel de persoana nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei".

Potrivit Cotroceniului, presedintele Basescu a regretat faptul ca primul-ministru a refuzat in mod repetat sa se consulte cu seful statului in privinta numirii unui ministru al Justitiei. Administratia Prezidentiala aminteste ca, la data de 17 decembrie 2007, fara sa se consulte cu seful statului, premierul i-a trimis presedintelui propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Administratia Prezidentiala adauga faptul ca "presedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publica - incercarea de fraudare a unui vot in Senatul Rominiei, considerind ca acest fapt este suficient pentru a pune la indoiala respectarea criteriului «reputatiei nestirbite si moralitatii». Presedintele a solicitat premierului sa faca o alta propunere. Ca raspuns la aceasta solicitare constitutionala, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai. In ultimele doua zile, presedintele a incercat in mod repetat sa aiba o discutie cu premierul, pentru a evalua impreuna documentele oficiale aflate in mapa profesionala a candidatului propus. Presedintele a considerat ca nu este oportun ca datele sa fie facute publice inainte ca premierul sa ia cunostinta despre continutul acestora". Cotrocenii mentioneaza ca, intrucit "refuzul la dialog este sistematic", presedintele Basescu s-a vazut obligat sa prezinte public "o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru functia de ministru al Justitiei".

De asemenea, presedintele a catalogat ca "indamisibil" gestul lui Calin Popescu Tariceanu de a nu-i raspunde la telefon, spunind ca putea fi vorba despre o problema de siguranta nationala. "Un lucru foarte grav, spune Basescu, si care trebuie adus la cunostinta publica, pentru ca el risca sa devina o amenintare la securitatea nationala. Aseara (joi - n.r.), am incercat in mod repetat sa iau legatura cu primul-ministru. Sigur, era vorba de insistenta mea de a-l invita pentru a putea sa vedem impreuna mapa profesionala a doamnei Norica Nicolai si speram ca-l voi convinge sa renunte la candidatura. Refuzul de a raspunde la apelul telefonic al presedintelui Rominiei este in sine un lucru foarte grav. Putea sa fie o problema de securitate nationala. Nu era, dar putea sa fie". Presedintele a adaugat ca "sistemul de comunicatii presedinte - premier este un sistem care face imposibila situatia de imposibilitate de a se face legatura avind in vedere ca un sistem de comunicatii este la aghiotanti, ori aghiotantul nu poate fi departe de premier si nici de presedinte".

In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu sustine, prin vocea purtatorului de cuvant al Guvernului, ca era clar ca nu poate exista o negociere cu presedintele Basescu in privinta numirii Noricai Nicolai, iar, daca ar fi fost probleme de siguranta nationala, seful statului ar fi gasit o cale de comunicare. Totodata, surse guvernamentale sustin ca si Traian Basescu nu i-ar fi raspuns la telefon lui Calin Popescu-Tariceanu in citeva ocazii. Premierul nu a dorit sa comenteze noile acuzatiile formulate de Traian Basescu la adresa Noricai Nicolai. Sursele citate au mai precizat ca primul-ministru s-a intilnit, vineri dimineata, cu Norica Nicolai, aceasta asigurindu-l pe seful Guvernului ca nu exista niciun fel de probleme legate de activitatea anterioara care sa impiedice numirea in functia de ministru.

Norica Nicolai a raspuns personal acuzatiilor presedintelui Traian Basescu intr-o declaratie de presa sustinuta, vineri seara, la sediul PNL. Ea a anuntat ca nu renunta la nominalizarea pentru functia de ministru al Justitiei si l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un sef de stat. "Cand m-am inscris in PNL, am facut-o cu ferma convingere ca impreuna trebuie sa actionam pentru a face uitate ororile unui sistem opresiv. In aceasta seara mi-am amintit de cele mai urate vise ale mele de copil, de anii 1950-1960. Am crezut ca astazi nu mai exista oameni care se substituie legii si care cred ca reprezinta legea. In aceasta seara, Traian Basescu a incercat sa readuca Romania la acei ani de cosmar", a declarat Norica Nicolai, care a adaugat ca s-a simtit anchetata de fosta Securitate, pentru ca asa-zisa mapa profesionala era elaborata de organele de securitate. "Traian Basescu ne-a dovedit ca fosta Securitate a supravietuit, fiind un colaborator de nadejde al presedintelui Romaniei. El este cel care a vazut asa-zisele dovezi, el este cel care a judecat si el este cel care a dat verdictul. Orice alta opinie este interzisa", a adaugat vicepresedintele liberal. De asemenea, ea a negat ambele acuze aduse de presedintele Traian Basescu. "In legatura cu incidentul invocat de Traian Basescu din 1987, este o minciuna sfruntata. Ca jurist afirm cu toata responsabilitatea ca, daca cineva in Romania ar fi facut asa ceva, urma sa fie judecat si condamnat pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu. Nu am fost niciodata condamnata. In privinta celui de-al doilea argument pe care presedintele l-a invocat, am o singura precizare: nu am incalcat legea", a completat senatorul PNL. Nicolai a mai spus ca a discutat, in aceste zile, cu foarte multi colegi liberali care au sustinut-o. "Nu as ezita sa ma retrag eu daca as avea pe constiinta fapte asemanatoare cu cele invocate in ultimele zile, dar o spun cu certitudinea ca ele nu exista. Voi continua pe drumul pe care l-am inceput, pentru ca am incredere in democratie", a mai afirmat Norica Nicolai. La finalul declaratiei, ea i-a trimis un mesaj "personal" sefului statului. "Viata mea, domnule presedinte, este o realitate normala, cu bune, cu rele, greseli pe care mi le asum, cum este incidentul cu nepoata pe care il regret. Ceea ce ati facut dumneavoastra, insa, in ultimile zile, punand la indoiala calitatea mea morala ca femeie si ca om, ceea ce ati facut in ultimele zile, punand la indoiala calitatea mea morala si profesionala ma indreptateste sa va calific comportamentul ca fiind nedemn pentru un barbat si abuziv pentru presedintele Romaniei", a conchis Norica Nicolai.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, vineri seara, pentru MEDIAFAX, ca "atat in 1987, cat si in 1991, Norica Nicolai si-a recunoscut faptele".

Presedintele l-a invitat, din nou, vineri seara, pe premier la o consultare pe aceasta tema. Basescu a lasat, insa, la latitudinea lui Tariceanu locul si data intrevederii.