De la mijlocul lunii ianuarie, scad tarifele practicate de hotelierii din statiunile de schi din Romania si din strainatate. Cererea va fi mare deoarece este zapada pe pirtii.

Operatorii se asteapta ca, pentru statiunile de schi, cererea sa fie mare si in ianuarie, chiar daca multi dintre romani si-au programat concediul in perioada sarbatorilor de iarna. Se mizeaza pe faptul ca hotelierii vor reduce preturile in perioada urmatoare, ceea ce va atrage numerosi turisti pasionati de schi. Cea mai mare cerere, in cazul destinatiilor externe, va fi pentru Austria. „Austria e de departe destinatia de schi numarul unu. Jumatate dintre romanii care pleaca la schi merg acolo, jumatate, in celelalte destinatii de schi, cum ar fi Italia, Franta, Slovacia", apreciaza Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tour.

In statiunile interne, conform reprezentantilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, in perioada urmatoare preturile vor scadea cu aproximativ 50%. Agentii de turism spun ca stratul gros de zapada a mentinut preturile la un nivel mai ridicat decit se asteptau. „Avem din ce in ce mai multe cereri pentru Valea Prahovei, mai ales pentru weekend. Din pacate, hotelierii, tocmai pentru ca a nins, au scumpit foarte mult tarifele. O camera fara mic-dejun intr-o pensiune de doua sau trei stele costa de la 50-60 de euro in sus, iar intr-un hotel de la 80-100 de euro", spune Aurelian Bratosin, managerul agentiei Butterfly Tourism.

Cele mai cautate statiuni din Romania sint Poiana Brasov, Predeal si Sinaia. In Poiana Brasov, pretul pentru o noapte de cazare intr-un hotel de 3 stele a scazut, dupa sarbatori, la 30-40 de euro. Daca se opteaza pentru un hotel de 4 stele, atunci se vor plati in aceasta perioada in jur de 45 de euro/persoana/noapte. In Predeal, la un hotel de 3 stele se ajunge la un pret mediu de 25-30 de euro/persoana/noapte. La un hotel de 4 stele, pretul este de 35-40 de euro/persoana/noapte. In Sinaia, preturile sint, in general, la acelasi nivel. Comparativ, in perioada Revelionului, la un hotel de 3 stele din Poiana Brasov, un pachet care includea trei nopti de cazare cu mic-dejun ajungea la aproximativ 1.800 de lei de persoana, adica aproximativ 500 de euro. In Predeal, un sejur de patru nopti la un hotel de 3 stele costa aproximativ 1.500-1.700 de lei, adica 460-500 de euro.

Preturi mai mici se pot gasi si in statiunile montane din tarile est-europene. Astfel, in statiuni din Slovacia, in luna ianuarie, intr-un hotel de 3 stele, pretul ajunge la 35-40 de euro. In cazul unui hotel de 4 stele, tarifele cresc cu 10%. Bulgaria este o alta destinatie. Astfel, in Bansko, la un hotel de 3 stele, pretul va fi de 17-22 de euro/noapte, in vreme ce la un hotel de 4 stele urca pina la 32-45 de euro. In acest pret intra cazarea si micul dejun.

Austria ramine o destinatie cautata. „Ca in fiecare an, in Austria, dupa 5 ianuarie, preturile scad brusc cu aproximativ 30% fata de Revelion. In februarie, preturile cresc din nou din cauza vacantelor copiilor, dar scad iar la inceputul lui martie", mai spune Bratosin. In Kaprun, intr-un hotel de 3 stele, un sejur de o saptamina costa pina la sfirsitul acestei luni pina in 300 de euro, pentru ca din februarie preturile sa urce pina la aproximativ 350 de euro. La un hotel de 4 stele se vor plati intre 350 si 450 de euro, in functie de perioada in care se merge. De sarbatori, preturile au fost mult mai mari. Astfel, un sejur de o saptamina, cu demipensiune, intr-un hotel de 3 stele dintr-o statiune din Austria, a costat in jur de 600 de euro. La aceste preturi se adauga cheltuielile cu transportul.

Variante mai scumpe Cei care au fost deja in Austria si vor sa incerce alte pirtii pot alege Elvetia. Vor plati intre 380 si 700 de euro de persoana pentru o saptamina in statiuni cunoscute, precum Saint Moritz, Davos sau Crans Montana. Italia este ceva mai ieftina. Preturile pentru o vacanta de o saptamina pornesc de la 350 de euro de persoana. Si pentru aceste destinatii, transportul si-l va asigura turistul.

Topul celor mai populare destinatii turistice, pe www.cotidianul.ro/select