Bugetele romånilor s-au subtiat considerabil anul trecut, dupa ce preturile de consum au crescut cu 6,57%. Romånii au fost nevoiti sa cheltuiasca cu aproximativ 9% mai mult, in medie, pentru måncare si bautura, din cauza scumpirilor provocate de seceta.

Socotelile bancii centrale referitoare la inflatie au fost date, oficial, peste cap. Anul 2007 s-a incheiat cu o inflatie de 6,57%, potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul National de Statistic (INS). Cifra a depasit cu mult estimarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 5,7%, urcand in acelasi timp cu 1,5 puncte procentuale peste intervalul tintit. Cea mai mare contributie la depasirea inflatiei anuale au avut-o alimentele, care s-au scumpit, in medie, cu 9,14%. De departe, uleiul comestibil este categoria care a inregistrat cea mai mare crestere de pret (+44%), urmat de fasolea boabe si alte leguminoase (33%) si de fructele proaspete (+25%). De altfel, majoritatea produselor alimentare au inregistrat scumpiri dupa seceta din vara trecuta, care a diminuat semnificativ productia agricola. In consecinta, conservele din legume au costat mai mult, ca si compoturile, ge murile si sucurile naturale din fructe. In primul caz, statistica arata o crestere de 30%, iar in cazul conservelor de fructe, de aproximativ 2%. Seceta a marit si pretul painii (+13,2%), producatorii din morarit si panificatie fiind nevoiti sa apeleze la importuri de grau, din cauza secetei. Si pretul laptelui a urcat cu aproximativ 7%, in timp ce branza s-a scumpit cu aproximativ 6%. Cifrele prezentate de INS sunt, in multe cazuri, mult mai mici decat procentele de crestere practicate de comercianti. Nu in ultimul rand, vinul, tuica, rachiurile si berea s-au scumpit de-a lungul anului trecut cu 2-3%.