Intorsi la munca fara textieri, americanii Jon Stewart si Stephen Colbert au aruncat sageti satirice inspre greva scenaristilor.

Starurile de noapte de la postul de televiziune Comedy Central, Jon Stewart si Stephen Colbert, au revenit luni in fruntea emisiunilor lor, pentru prima data in noua saptamini. Greva in derulare a Asociatiei Scenaristilor din America, inceputa in noiembrie, a fost prima pe lista programului lor ironic, desi stingacia si-a strecurat coada pe alocuri.

Editia de reintoarcere a lui Jon Stewart, gazda emisiunii „The Daily Show", transformata in „A Daily Show" pe durata grevei, nu a fost una promitatoare, scrie MSNBC. Stewart nu a omorit timpul, dar nici nu a fost sigur pe el pe masura ce trecea de la un segment la altul. Potrivit „New York Times", gazda de pe Comedy Central, care apare si pe Antena 2, a luat in deridere argumentul studiourilor cum ca munca scenaristilor tinea doar de promovare, comparind-o cu brinza gratis din supermarket. Au lipsit viata si stralucirea obisnuita a show-ului, descrie MSNBC, absenta scenaristului avind, se pare, un mare impact. Totusi, a doua noapte, show-ul si-a recapatat din nota obisnuita, Stewart batindu-si joc pina si de emisiunea sa precedenta.

Luni noapte, dupa „A Daily Show", stafeta i-a revenit lui Stephen Colbert, gazda emisiunii „The Colbert Report". „Am o problema aici", a inceput prezentatorul, citat de revista „Time". „Nu am cuvinte pe prompter." Refuzind sa recunoasca faptul ca are nevoie de scenaristi pentru „comentariile sale", Colbert a continuat satira: „Ce cred eu este ca aceasta cutie magica (n.r. - teleprompterul) imi citeste gindurile si le asaza pe ecran pentru ca eu sa le citesc audientei". A catalogat apoi textierii, in gluma, drept „indivizii de la etajul patru, dotati cu bonguri cu opiu, care joaca Guitar Hero toata ziulica". A doua noapte insa, Colbert a citit de pe prompter, pretinzind ca e vorba de un scenariu scris inaintea grevei, pe monitor fiind afisat: „Scenariu completat pe 29 octombrie 2007", informeaza MSNBC. Pina duminica seara, managerii celor doua programe au sperat sa evite sa lucreze fara scenarii, petitionind de citeva ori Asociatia Scenaristilor in ultimele 10 zile, in cautarea unui acord provizoriu, ca acela ce i-a permis lui David Letterman sa se intoarca saptamina trecuta cu intreaga echipa de textieri. Cererea nu a fost aprobata, iar luni, membri ai Asociatiei Scenaristilor au pichetat in fata studioului lui Jon Stewart. In cadrul negocierilor, sindicatul a spus ca ar putea cadea la un acord provizoriu numai daca ar fi vorba de toate emisiunile de pe Comedy Central, cerinta inacceptabila pentru managerii postului.