Antrenorul nationalei Romaniei a intrat in high life-ul antrenorilor, in timp ce fluierul fostului sef al arbitrilor inca se aude la FIFA.Indicatiile date in preliminariileEuro 2008 i-au crescut cota lui Piti Calificat cu echipa nationala a Romaniei in primele 16 echipe ale Europei, pe plan mondial Victor Piturca se afla pe locul 18 intr-un clasament al selectionerilor dat publicitatii de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS). El a acumulat 14 puncte si se afla la egalitate cu selectionerul Spaniei, Luis Aragones, lider in ierarhie fiind Carlos Dunga (Brazilia), urmat de croatul Slaven Bilici si de antrenorul Irakului, Jorvan Vieira. „Trebuia sa fie pe locul 13 cel putin, pe care era si echipa nationala. In aceste preliminarii sintem printre singurele echipe care au pierdut un singur meci. Din 2005, de cind e din nou angajat la federatie, a pierdut doar trei meciuri, iar acest clasament e o recunoastere a valorii individuale pe care o are", a replicat Mircea Sandu. Mitica Dragomir l-a vazut chiar in Top 10 pe Piturca: „Locul 18 in lume este o onoare cum nu a mai existat pina acuma la vreun antrenor roman. Cu toate acestea, eu cred ca Piturca este in primii zece antrenori ai omenirii. Nu conteaza unde e Van Basten, el e la o echipa cu rezultate mai mari si mai bune. Daca Piturca era selectionerul Olandei, acum era pe locul 4 in lume ca antrenor", a declarat Dragomir, completind sceptic: „Nu cred ca Piti va intoarce ierarhia la Euro, sa ii depaseasca pe Domenech si pe Donadoni, are grupa grea de tot".

Antrenorii adversarelor Romaniei in grupa C de la Euro 2008, Raymond Domenech (Franta) si Roberto Donadoni (Italia), ocupa locurile 8, respectiv 9, cu 40 de puncte, respectiv 38. Antrenorul altei adversare a Romaniei la Euro, olandezul Marco van Basten, ocupa locul 17, cu 19 puncte.

Intr-un alt clasament, dat publicitatii vineri, fostul arbitru roman Ion Craciunescu este pe locul 36 in topul celor mai buni arbitri din ultimele doua decenii. Craciunescu are 11 puncte acumulate si este la egalitate cu alti cinci arbitri: Arturo Brizio Carter (Mexic), Herbert Fandel (Germania), Bo Karlsson (Suedia), Graham Poll (Anglia) si Roberto Rosetti (Italia). Liderul clasamentului este italianul Pierluigi Collina (Italia), cu 86 de puncte, urmat de germanul Markus Merk, cu 65 de puncte, si danezul Peter Mikkelsen (62 de puncte). Pe pozitia a patra sint clasati Sandor Puhl (Ungaria, 50 de puncte) si Kim Milton Nielsen, 40 de puncte), iar locul 6 este ocupat de suedezul Anders Frisk, cu 40 de puncte.

„Nu poate decit sa ma bucure ca imi sint apreciate munca si daruirea din timpul carierei. Oarecum, ma asteptam sa fiu aici, mai ales ca in anul 1995 am fost pe locul 2. Cei de afara ma apreciaza mai mult decit cei din tara. Sa citeasca si presedintele Federatiei, Mircea Sandu, ce am facut eu pentru arbitrajul romanesc, pentru ca tot spune ca nu am realizat nimic. Asa se mai documenteaza si el", a spus Craciunescu. Acesta considera ca italianul Pierluigi Collina merita titlul de cel mai bun: „A luat de citeva ori trofeul de cel mai bun arbitru al anului. A avut si sansa deoarece face parte dintr-o alta lume, cu o mentalitate diferita. Totusi, a avut un mare noroc. Mi-a povestit un prieten ca Pierluigi nu putea promova din C din cauza infatisarii. Asta a durat cam doi ani. Pina la urma, l-a ajutat un membru al Comisiei si a ajuns unde a ajuns", a explicat Ion Craciunescu.

Fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor sustine ca e posibil ca in urmatoarea perioada sa avem din nou arbitri la cel mai inalt nivel: „Avem baieti valorosi, dar cei de afara au alta credibilitate. Daca vor prinde un culoar favorabil, atunci arbitrii romani ar putea ajunge in elita. Alexandru Tudor, Balaj sau Diaconu pot arbitra o finala de cupa europeana".

In virsta de 57 de ani, Ion Craciunescu si-a inceput cariera de arbitru in anul 1976 si s-a retras 20 de ani mai tirziu. Printre cele mai importante evenimente la care a fost prezent se pot numara Campionatul European de tineret din 1988, finala Campionatului European de juniori din 1992, semifinala Cupei Intercontinentale din 1995, dar si finala Ligii Campionilor din 1995, dintre Ajax Amsterdam si AC Milan. In prezent, Craciunescu este membru al Grupului de observatori UEFA.