Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, sustine ca la tezele cu subiect unic copiatul nu a fost o "chestiune de nivel mare", ci s-a copiat doar "punctual", si promite ca ministerul de resort va fi mai atent ca elevii care invata sa nu fie dezavantaj

Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, sustine ca la tezele cu subiect unic copiatul nu a fost o "chestiune de nivel mare", ci s-a copiat doar "punctual", si promite ca ministerul de resort va fi mai atent ca elevii care invata sa nu fie dezavantajati la sesiunea din mai a tezelor. "Vom fi atenti ca elevii care invata sa nu fie dezavantajati", a promis ministrul dupa o videoconferinta cu cei 42 de inspectori scolari din tara. "Prin teza cu subiect unic se face evaluarea continua si mult mai putin stresanta a elevului. Le-am transmis colegilor mei ca nimic nu este mai rau decit sa-i invatam noi profesorii pe copii ca daca esti smecher si copiezi sau vine profesorul si-ti da subiectele o sa reusesti", a continuat Adomnitei.

In judetul Arad, elevii au luat note mai mari la tezele cu subiect unic decit cei de la oras. Astfel, doua scoli de la tara au ocupat primele doua locuri in judet. Scoala din satul Halmagel a fost una dintre surprizele tezelor unice. Media notelor la aceasta unitate a fost de 8,82. "Dupa note, se pare ca s-au pregatit, a fost de nivel mediu. Eu cred ca or invatat, ce sa zic...", spune profesorul Ovidiu Chebeleu. Profesorii de la oras au o explicatie pentru notele mai mici decit cele din mediul rural. "La institutiile de invatamint cum sintem noi, exista o severitate mai mare la notare si la clasa si in modul in care se desfasoara examenele", spune directorul Colegiului National "Elena Gh. Birta".

Inspectorii vor sa afle acum daca la teze s-a copiat sau nu. Asa ca au inceput sa distribuie chestionare cu intrebari din materia scolara pentru a afla nivelul elevilor. "Plecam de la prezumtia de nevinovatie. Vom detalia dupa ce vom da chestionarele, pot sa va spun ca ceva ne-a determinat o suspiciune", a declarat Mona Ordan, inspector scolar adjunct. Tot prin intermediul chestionarelor, inspectorii vor sa afle si cit de bine supravegheati au fost elevii la tezele unice.

Saptamina trecuta, o organizatie educationala i-a solicitat premierului Tariceanu sa desfiinteze tezele cu subiect unic ca modalitate de admitere in liceu pe motiv ca examenul a fost fraudat la nivel national, cerind in acelasi timp demisia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.

"Tezele cu subiect unic invata elevii sa triseze de mici, nu au rezultate relevante si nu sint o metoda corecta pentru admiterea in liceu", a spus presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie, Gheorghe Radulescu. AEACE sustine ca rezultatele tezelor sint "false", considerind notele luate de elevi ca fiind prea mari. Astfel, la geografie 24% dintre elevi au luat nota 10 si la matematica 35% dintre elevi au luat note intre 8 si 10. Agentia considera ca numarul elevilor care au luat 10 este mult prea mare, anume 13.312 elevi, "in conditiile in care notele la matematica in practica scolara sint destul de mici". Situatia este similara si la limba romana, unde 28% dintre elevi au luat note intre 8 si 10 .

Profesorii indulgenti vor fi dati afara Dascalii care supraevalueaza sau subevalueaza cu mai mult de 0,50 puncte lucrarile de la sesiunea speciala a testelor nationale sau dezvaluie informatii confidentiale vor fi sanctionati in functie de gravitatea faptei. Ei pot fi dati afara sau chiar sa li se intocmeasca dosar penal. "Sesiunea speciala a testelor nationale va avea in mare aceeasi metodologie ca cea din vara, insa exista si modificari. Astfel, daca in urma contestatiilor se constata diferente mai mari de 0,50 puncte, inspectoratele scolare vor avea obligatia sa analizeze situatia si sa decida care sint vinovatii", a declarat consilierul ministrului Educatiei, Mihaela Suciu. De asemenea, Ministerul Educatiei a transmis o nota catre inspectoratele scolare prin care le-a cerut "o promovare agresiva" a sesiunii speciale a testelor nationale, pentru a oferi sansa de a intra in liceu tuturor elevilor, chiar si celor care nu mai sint in sistem, pe motiv ca aceasta este ultima sansa de a intra la liceu a elevilor care nu au promovat sau au absentat de la testele nationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.