FIFI Wild Cup si ELF Cup sint doar doua dintre competitiile pe care si le disputa echipe nerecunoscute de FIFA, precum Zanzibar, Tibet, Laponia sau Gagauzia.Reprezentativa Tibet bate mingeacu toata opozitia Chinei Fotbalul mare isi petrece ultima saptamina din vacanta de iarna, nu mai departe de duminica, 20 ianuarie, debutind a 26-a editie a Cupei Africii pe Natiuni, a carei finala (10 februarie) va fi urmata indeaproape de regalele din optimile Champions League, Liverpool - Inter (19 februarie) sau Arsenal - AC Milan (20 februarie). Summumul tuturor evenimentelor fotbalistice ale anului va fi insa turneul final al Campionatului European (7-29 iunie), cu extinderi spre toamna, cind debuteaza deja preliminariile CM 2010. Exista state si populatii care traiesc insa departe de aceste zbateri si emotii, deoarece pentru FIFA ele pur si simplu nu exista. Forul prezidat de Sepp Blatter judeca multe situatii cu unitati de masura diferite si asa se face ca Groenlanda, provincie autonoma a Danemarcei, cu o populatie de 50.000 de locuitori, nu se afla pe harta FIFA. Pe de alta parte, Insulele Feroe, tot o provincie autonoma daneza si tot cu 50.000 de oameni, joaca de ani buni in preliminariile Euro sau CM. Federatiile omise de federatia internationala sint subiectul unei carti a lui Steve Menary, „In afara listei! Tarile pe care le-a uitat FIFA", autorul facind un tur al acestor locuri, pe linga Groenlanda el calatorind in insulele Falkland, Republica Turca din nordul Ciprului, in Tibet, Gibraltar, Zanzibar si in Occitania si studiind cultura fotbalistica in aceste teritorii. Lipsa unei strategii de integrare pare sa fie una dintre cauzele marginalizarii lor, atit timp cit nu sint cu nimic mai prejos decit alte state recunoscute de Blatter, precum Aruba, Insulele Turks&Caicos sau Anguilla, din zona Caraibelor, Noua Caledonie, Tahiti sau Samoa Americana, din zona Oceaniei. De remarcat ca ultimele trei nici macar nu sint independente de facto, primele doua fiind teritorii franceze, iar ultima, posesiune americana. Una dintre conditiile FIFA in acceptarea de noi membri este ca acestia sa apartina unor comunitati internationale, insa nu este foarte clara aplicabilitatea prevederii, atit timp cit oricum la FIFA sint afiliate mai multe tari decit la ONU, 208, comparativ cu 192. Exista insa si citeva nationale care se afla la granita recunoasterii de catre FIFA, ele fiind membre provizorii in preliminariile Cupei Asiei de Est 2008. Este vorba despre Guam si Insulele Mariane de Nord, care s-au si infruntat in preliminariile acestei competitii, intr-o partida cistigata cu 9-0 de Guam si in care cel mai tinar fotbalist al invinsilor avea 14 ani, iar cel mai virstnic, 48.

La fiecare patru ani, reprezentativele nerecunoscute de FIFA lupta insa pentru propriul titlu mondial, in cadrul FIFI Wild Cup, a carei prima editie a avut loc acum doi ani, la Hamburg, si a avut la start sase participante - Ciprul de Nord, Groenlanda, Tibet, Zanzibar, Gibraltar si nationala gazda, Republica St. Paulli (reprezinta cartierul St. Paulli, din Hamburg). Campioana a devenit Ciprul de Nord, care a invins in finala, dupa penalty-uri, selectionata din Zanzibar. O data la doi ani se disputa VIVA World Cup (prima editie s-a desfasurat in 2006, in Occitania), la care au participat Occitania, Monaco, Papua de Vest, sudul Camerului, Laponia si echipa tiganilor de pretudindeni, din care fac parte, printre altii, Banel Nicolita, spaniolul Juan Antonio Reyes si portughezul Ricardo Quaresma. Acestia au lipsit de la turneul din 2006, cu intreaga echipa, dar sint asteptati in iulie 2008, la Gällivare (Suedia), in Laponia, pe terenul reprezentativei care a cistigat prima editie.

O competitie complementara este ELF (Egalitate, Libertate, Fraternitate) Cup, care a debutat tot in 2006, in Ciprul de Nord, si pe linga gazde au mai participat tatarii din Crimeea, Gagauzia, Tibetul, Zanzibarul, Groenlanda, dar si doua membre afiliate la FIFA, Kirgizstan si Tadjikistan, reprezentate insa de echipele de futsal. Au cistigat cipriotii, dar este asteptata cu mare fervoare revansa, semn ca si dincolo de lumea fotbalului mare exista viata.