Cineva suna insistent la intrare si ma scoate din starea de
odihna-activa cerebrala in care ma aflam in timpul orei de cafeluta. Lucru
ce-mi creeaza o stare de iritare pentru toata ziua.

Dar cine ma cunoaste nu face aceasta greseala. Deci, era
cineva care nu ma cunostea.

Deschid usa
si in prag apare o fe­tiscana cu o sa­cosa in mana. Ma saluta res­pec­tuoasa si-mi
spune dintr-o rasuflare ca este in gazda la o vecina de la etajul patru si ca stie
ea ca as putea s-o ajut sa pre­ga­teasca niste sushi, pentru ca are un iubit
japonez care vine la Bucuresti maine si vrea sa-i ia “maul”. Imi vine s-o strang
de gat. Dar ma gandesc iute ca nu e vina ei si o poftesc in casa.

DE SUSHI IMI ARDE MIE!Cafeaua mi se racise si trebuia sa
scap de fata intr-un fel. Asa ca o poftesc in bucatarie si incep sa o iscodesc
daca se pricepe la gatit, daca are tot ce-i trebuie pentru sushi, o atentionez
ca mai bine n-ar incerca pentru ca n-o sa iasa preparatul pe gustul
japonezului, doar-doar o voi face sa renunte. Ea, as! Mi-a spus ca el, niponul,
este incantat cand o vede dornica sa invete ceva si, mai ales, cand doreste sa
se perfectioneze. Mda! Bine, daca asta vrei, asta ai sa ai, imi zic eu in gand si
o avertizez ca nu am chef de pregatit japonezarii. Fata nu s-a descurajat
deloc, ba chiar a indraznit sa-mi ofere sprijinul. Iar m-am enervat.

Se apuca sa puna pe masa, din sacosa, o cana cu orez cu
bobul lung, o sticluta cu otet, patru lingurite de zahar, 1/2 lingurita sare,
un pachet de foi de alga sushi nori, 100 g somon afumat, castravete taiat fasii
subtiri, patru bucati de sparanghel fiert, pasta de wasabi, sos de soia japonez
shoyu, ghimbir murat, toate in ambalaje proprii sau ghemotoace din hartie. Cand
am vazut toate astea insirate pe masa, m-am intors la ea si am intrebat-o:

- Draga, daca tu cunosti reteta, de ce nu o faci singura?

- Mi-e frica! Daca nu iese bine? Daca nu pun ceva si...

Citeste si:

Harcai si o reped cu un “treci la treaba!”. N-a stat prea
mult pe ganduri si a spalat orezul, l-a pus la fiert cu o cana cu apa intr-un
vas. Apoi l-a lasat la fiert 10 minute, dupa care alte 10 minute la foc mic. In
timpul asta, eu am studiat celelalte ingrediente si o cercetam pe sub sprancene.
Hm! Nu era o frumusete, dar era tanara, bine imbracata si fara farduri.
Japonezul a ales bine. Se intoarce la mine si-mi cere din ochi un vas pentru racit
orezul. Da, e smechera! Ii dau vasul si ii arat cum sa rasfoiasca orezul,
pentru ca sa se raceasca. Ea se repede si pune in ibricul de pe masa doua
linguri cu otet, zaharul si sarea, din ghemotoacele de hartie. Le pune la foc pana
se topeste zaharul si apoi toarna lichidul peste orez, amesteca usor si gusta
ca sa dreaga de ceva. Isi tuguie buzele si, multumita, se uita la mine intrebatoare.

RULAM,RULAM. Imping catre ea peticelul din bete de bambus
pentru rulat. Il trage usor si se uita lung la el. Eu desfac pachetul de foi de
alga si asez o foaie pe pe­ticel. Ea trage vasul cu orez, cu ochii la mine ca
un cleptoman care te fura cu ochii in ochii tai. Dau din cap si, incurajata, insfaca
lingura, pune pe alge jumatate din cantitatea de orez, apoi o imprastie usor pe
toata suprafata. Mai pe margine, spre ea, monteaza feliute de somon, apoi betisoarele
de castravete, doua bucati din sparan­ghelul fiert si se opreste cu ochii la
mine. Preiau lucrarea si-i arat cum se ruleaza, apoi o las sa continue. Obtine
un rulou uniform. Ma priveste cu un aer triumfator si-i fac semn sa treaca la
al doilea rulou. Il face si pe acesta si apoi ii arat cum se taie. Facem
rotocoale intocmai ca la carte si le montam pe un platou de-al meu. Incantata ma
imbie sa mancam, ara­tandu-mi sosurile, wasabi si soia, precum si ghimbirul
murat. Nu am chef si-i spun ca, daca niponului nu-i pla­ce sushi-ul, sa vina sa-i
dau niste sarmale de-ale noastre si sa-i spuna ca ea le-a facut.

Fata zice “sarut mana”, stran­ge ce i-a mai ramas, ia
platoul si, la usa, imi zice:

- Tanti, stiam eu ca esti de gas­ca si mai stiam ca, daca nu
iese, ai si un “plan B” in maneca! Si, daca nu-i place, am sa fac sex cu el de
o sa uite si de mama su­shi-ului de la ei!

Precizari necesare

Pentru a obtine un sushi cat mai aproape de cel japonez, e
bine sa folositi ingredientele originale care se gasesc si la noi in maga­zine.
Respectand retetele, aceste delicii orientale pot fi preparate in orice gospodarie.
Pestele, proaspat sau afumat, precum si legumele fierte pot fi asezonate dupa
dorinta, imaginatie si curaj. Iar sosurile... traditionale musai!

veronica.bectas@jurnalul.ro