Romanul pe care Cotidianul vi-l ofera miercuri, 16 ianuarie, a avut un succes international cu care putine opere de fictiune se pot lauda: IMPAC Dublin Award si Independent Foreign Fiction Prize.

Cinci romane cu succes in tara si traduceri in limbile europene, un volum de eseuri si numeroase premii acordate in Norvegia si dincolo de granite, acestea sint realizarile lui Per Petterson, care, pina la virsta de 56 de ani, a ajuns unul dintre cei mai iubiti, premiati si cititi autori norvegieni. Inainte sa se hotarasca pentru o cariera exclusiv dedicata scrisului, Petterson a fost, pe rind, muncitor necalificat, bibliotecar, librar si traducator. A debutat abia la 35 de ani, cu un volum matur de povestiri, care a fost imediat clasat in rindul celor mai spectaculoase evenimente editoriale ale deceniului.

Cu un tiraj total de 140.000 de exemplare, „La furat de cai", publicat in 2003, a ajuns in timp-record best-seller in Norvegia, continuind sa reziste timp de mai bine de un an pe lista celor mai bine vindute carti. Dupa succesul la public, au inceput sa curga si premiile criticii. In Norvegia, romanul a fost desemnat cartea anului si a primit premiul pentru cea mai bine vinduta carte, in Marea Britanie a fost distins cu Independent Foreign Fiction Prize, iar in 2007, autorul impreuna cu traducatorul cartii in limba engleza primeau rivnitul IMPAC Dublin Award, in valoare de 100.000 de euro, cea mai consistenta distinctie literara acordata pentru o singura opera.

„Am simtit ca romanul m-a facut sa plonjez in timp, inapoi la virsta copilariei", a marturisit presedintele juriului, scriitorul libanez Hanan al Shaykh. In argumentatia oferita de juriu, cartea norvegianului era descrisa drept „o poveste remarcabila si emotionanta despre schimbarea perspectivei asupra lumii si despre nostalgia dupa bucuriile simple ale vietii". Anul 2007 pare ca a fost unul fructuos pentru destinul acestui roman, care, intr-un bilant realizat la finele anului de prestigioasa publicatie „New York Times Book Review", era inclus printre cele mai bune zece carti ale anului.

Stilul auster, limpezimea povestii, luciditatea si indrazneala cu care abordeaza registrul grav al dilemelor morale sint calitati enumerate de majoritatea criticilor care au pariat pe aceasta ultima demonstratie de proza a norvegianului, recomandata, intr-o cronica din „Publishers Weekly", drept „o poveste la fel de nemarginita precum tundra norvegiana".