In cazarma din padurea Baneasa, unde acum functioneaza Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, erau cantonate pana in '89 patru unitati de Securitate. Acum, pe acelasi amplasament se regasesc cinci unitati ale Jandarmeriei. Pe vremuri, aici er
In cazarma din padurea Baneasa, unde acum functioneaza Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, erau cantonate pana in '89 patru unitati de Securitate. Acum, pe acelasi amplasament se regasesc cinci unitati ale Jandarmeriei. Pe vremuri, aici erau incazarmati 3.200 de insi, din care 2.500 militari in termen. Astazi, mai sunt doar vreo 500 de paturi, dar doar asa, de rezerva, ca nu prea mai doarme nimeni in unitate. La ultima incorporare, din urma cu mai bine de un an, abia daca s-au mai strans vreo 400 de recruti. Jandarmeria, la fel ca Armata, are acum numai profesionisti. S-a terminat cu condusul valizelor de lemn pe sub pat si curatatul WC-ului cu periuta de dinti

La poarta principala a Jandarmeriei, un excavator cat toate zilele da zapada la o parte. „Pana acum vreo sapte ani vedeai un lant de 'furnici>> inarmate cu cazmale si roabe care deszapezeau unitatea. Acum frunza moarta si zapada au o viata mai lunga“, povesteste melancolic colonelul Petre Pana, seful intendentei de aici. Are 50 de ani si de curand a implinit 27 de cand tot numara bocanci si tine evidenta fiecarui kilogram de cartofi de la blocul alimenta r. De 18 ani e la Baneasa si cunoaste ca nimeni altul fiecare centimetru patrat din cele 37 de hectare, cat cuprinde cazarma, cu tot cu poligon si baza de pregatire. E un teren la care gandesc cu jind speculantii in imobiliare. Daca inainte de Revolutie de jur imprejur era doar parloaga si padurea Baneasa, acum pe langa padure, cazarma a mai capatat doi vecini, Gigi Becali si Ion Tiriac.

'Am numarat 4.000 de bocanci in doar trei ore>>
Recordul de oameni pe metrul patrat dateaza din 1989 cand au fost incorporati 2.600 de recruti care urmau sa faca parte din trupele de Securitate ce aveau ca sarcina paza unor obiective cum ar fi ambasadele sau intreprinderile strategice. „La un inventar am numarat 4.000 de perechi de bocanci in numai trei ore. N-a iesit la numar o pereche, asa ca i-am mai numarat o data. Acum s-a terminat cu militarii in termen, 'Apelul bocancilor>> se face numai pentru cadre, la purtator>>, zambeste hatru 'aticul>> Pana, cum li se mai zice intendentilor, de la numaratul de ate. „Ca urmare a desfiintarii stagiului militar obligatoriu au ramas pe stoc foarte multe 'efecte>>. Numai AZP-uri am la magazie vreo 70.000“, se distreaza colonelul. Pentru cei care n-au apucat sa faca armata, AZP-ul este o izmana din bumbac cu sireturi care se innodau pe glezne. Abrevierea vine de la expresia licentioasa „Aparat de zapacit p...“.

'Pe timpuri abia incropeam trei mese pe zi>>
„Cel mai greu n-a fost pe timpul lui Ceausescu, ci intre 1995 si 2006. Fondurile alocate pentru hrana se situau doar la 50% din necesar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.