Dintotdeauna oamenii au fost fascinati de ideea de a putea pastra si transmite marturii ale existentei lor celor din viitor. Familii, scoli sau comunitati aduna bucati de istorie si le depoziteaza in capsule ale timpului - recipiente de orice marime
Dintotdeauna oamenii au fost fascinati de ideea de a putea pastra si transmite marturii ale existentei lor celor din viitor. Familii, scoli sau comunitati aduna bucati de istorie si le depoziteaza in capsule ale timpului - recipiente de orice marime si forma, de la pungi de gunoi sigilate cu banda adeziva, pana la seifuri de otel construite sa reziste mii de ani. Mai nou, se folosesc capsulele virtuale, oamenii contribuind cu fotografii personale, povesti, ganduri, idei, poeme, scurte secvente din filme personale si elemente de arta la aceste antropologii electronice. In prezent, doua capsule au fost ''ingropate'' in spatiu. Mai mult, satelitul KEO, ce va fi lansat in 2009, contine mesaje de la locuitorii Pamantului pentru rudele lor din anul 52.000, data la care sonda este programata sa se intoarca din spatiu. Notiunea de "capsula timpului" a aparut in 1937, la pregatirea expozitiei internationale New York World's Fair, doi ani mai tarziu fiind construita o capsula ce are ca termen de deschidere anul 6939. Insa cea mai reusita implementare a notiunii moderne de ''capsula a timpului'' se afla la Universitatea Oglethorpe din Statele Unite. Denumita ''Cripta civilizatiilor'', impresionanta capsula contine peste 640.000 de microfilme, mii de opere de arta, carti si lucrari stiintifice dar si papusi Donald Duck si lazi de bere prevazute cu desfacator, in caz ca civilizatiile viitoare vor renunta ca clasicele capace. Capsula, programata sa fie deschisa in 8113, gazduieste si scenariul original al filmului ''Pe aripile vantului''.
De-a lungul timpului, au fost realizate o serie de capsule ale timpului, printre care se numara cea de la aniversarea de 50 de ani a NASA, din 1991 si care va fi deschisa in 2041 sau proiectul E-Mail Time Capsule, prin care revista americana "Forbes" a strans 140.000 de e-mail-uri ce vor fi trimise inapoi autorilor intr-un interval dorit, de pana la 20 de ani.
Capsula la Polul Nord Sfarsitul secolului 20 a marcat cea mai productiva perioada din istoria recenta a capsulelor. In 1999, New York Magazine a construit o capsula cu marturii de la cititori. In acelasi an, in primaria din Rochester a fost descoperita o serie de documente din 1873 si a fost pregatita o capsula pentru 2100 - Rochester Time Capsule. Tot atunci, The Millenium Urban Soundscape Project din Canada a strans marturii audio ale poluarii fonice din intersectii.
Anul 2000 a venit, Apocalipsa nu. Pentru a marca noul mileniu, Casa Alba a initiat proiectul Millennium Time Capsule.
Un an mai tarziu, Australian Bureau of Statistics a colectat si depus intr-o capsula a timpului datele personale ale cetatenilor - 52% din populatie a participat la acest program. Capsula va fi deschisa in 2100. In 2006, The Planetary Society a organizat New Horizons Digital Time Capsule. Participantii au colectat imagini cu obiecte despre care cred ca vor fi schimbate sau nu vor mai exista in 2015.
Un alt fel de capsula
Daca majoritatea dintre noi avem o conceptie mult mai palpabila despre ce ar trebui sa insemne o capsula a timpului, probabil un cufar plin ochi cu obiecte din viata cotidiana, bine ingropat si descoperit peste zeci de ani, cei de la futureMe.org au o parere cu totul diferita. Acestia le ofera utilizatorilor un serviciu care permite trimiterea de mesaje email in viitor, zeci de ani in viitor.
Celebra companie americana Yahoo! a anuntat, la randul sau, lansarea unei capsule virtuale a timpului. Compania a incurajat oamenii sa contribuie cu fotografii personale, povesti, ganduri, idei, poeme, scurte secvente din filme personale si elemente de arta la aceasta antropologie electronica ce incearca sa documenteze viata din 2006. Yahoo! Time Capsule a colectat 150.000 de contributii, capsula urmand a fi redeschisa in 2020.
Romania in capsula virtuala
In decembrie 2006 a luat fiinta prima capsula romaneasca. Proiectul Zestre pentru Europa si-a propus sa incite utilizatorii internetului la realizarea unei capsule virtuale a timpului care sa prezinte Romania inainte de integrarea in Uniunea Europeana. Potrivit initiatorilor, proiectul a reusit sa stranga texte, fotografii si clipuri audio sau video de la peste 60 de bloggeri. Organizatorii, cu totii autori de bloguri, sunt directorul firmei de e-learning (invatamant online) Timsoft, Carmen Holotescu, alaturi de doi jurnalisti, Alina Hodovanu si Adrian Cristea, iar de promovarea campaniei s-a ocupat consultantul media si internet Cristian Manafu.
Marturiile pot fi vazute la http://capsulatimpului.wordpress.com.
Plymouth Belvedere 1957-2007 Dezgroparea unui Plymouth Belvedere din 1957
Una din cele mai mediatizate capsule vine din statul Oklahoma, Statele Unite. Aici, in anul 1957, un automobil Plymouth Belvedere a fost ingropat pentru a celebra cei 50 de ani de existenta ai statului american. Grijulii, autoritatile vremii au pus in capsula si o canistra cu benzina, pentru eventualitatea in care motoarele cu combustie interna nu vor mai fi folosite in anul deschiderii. In 2007, miii de oameni, printre care si unii martori ai evenimentului din 1957, au urmarit cu sufletul la gura ceremonia de deschiderea a capsulei.
Spre dezamagirea tuturor, automobilul era cuprins de rugina si nu a putut fi pornit. Singurele componente neafectate de trecerea timpului au fost ornamentele cromate, inca stralucitoare dupa 50 de ani.
International Time Capsule Society
Pentru a face un studiu complet si documentat al capsulelor existente, al celor pierdute, dar si pentru a le inregistra pe cele ce se construiesc, a fost infiintata International Time Capsule Society (ITCS), cu sediul la Universitatea Oglethorpe. Fondata in 1990, ITCS estimeaza ca, la nivel mondial, exista peste 10.000 de capsule insa cele mai multe dintre ele s-au pierdut ori au fost furate. In plus, din cauza proastei organizari, oamenii fie nu-si mai amintesc unde anume au ingropat bucatica lor de istorie, fie pe terenul respectiv a fost ridicata o cladire, facand excavarea imposibila.
Si dumneavoastra puteti avea o capsula a timpului Sfaturi pentru doritori
Pentru cei care doresc sa-si creeze propria capsula a timpului, cei de la ITCS au cateva sfaturi practice.
In primul rand, ganditi-va cand vreti sa fie deschisa. O perioada de 50 de ani sau mai putin este recomandata celor care doresc ca marturiile lor sa fie vazute de persoane din aceeasi generatie. Totusi, cele mai populare capsule sunt cele de 100 de ani.
Urmeaza pasul doi: alegerea unui om responsabil care sa aibe grija de proiect. Apoi trebuie sa va alegeti un recipient. Un seif este cea mai buna alegere insa exista firme ce produc capsule ale timpului la comanda, dupa specificatiile clientului. Este foarte important ca interiorul sa ramana uscat si racoros.
Pasul patru - alegerea unei locatii. ITCS nu recomanda ingroparea capsulelor - multe dintre ele s-au pierdut in acest fel. Locul ales trebuie marcat clar, pentru ca oamenii sa stie care este rolul misiunii dumneavoastra. Apoi alegeti obiectele dorite. Carti, papusi, capace de bere. Orice este acceptat, toate aceste obiecte vor insemna ceva in viitor. Un banal CD cu muzica poate fi o descoperire extraordinara pentru un om din 2050.
Inchiderea capsulei trebuie marcata cu o ceremonie. Nu uitati sa-i dati un nume. Si, nu in ultimul rand, asigurati-va ca cineva imortalizeaza evenimentul, ca o marturie a eforturilor depuse de dumneavoastra.
Ultimul pas: incercati sa nu uitati de capsula. Ati fi surprinsi sa aflati cat de des se intampla.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.