Reprezentantii administratorilor spun ca obligativitatea garantarii unor randamente peste inflatie ar creste riscul plasamentelor.

Ori administram fara obligativitati banii de pensii, ori riscam sa pierdem tot, sustin intr-o scrisoar
Reprezentantii administratorilor spun ca obligativitatea garantarii unor randamente peste inflatie ar creste riscul plasamentelor.

Ori administram fara obligativitati banii de pensii, ori riscam sa pierdem tot, sustin intr-o scrisoare reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). In epistola adresata mai multor organisme ale statului, printre care Presedintia si Guvernul, administratorii de pensii private spun ca introducerea unui randament minim garantat pentru depunerile la sistemul pensiilor private ii va impiedica sa investeasca si pe pietele externe, fapt ce poate creste gradul de risc al plasamentelor. "In cazul introducerii unei asemenea garantii, fondurile de pensii din Romania nu vor putea face investitii si pe pietele externe, fapt ce poate afecta semnificativ nivelul randamentului, marind gradul de risc al investitiilor. Aceasta se datoreaza faptului ca toti banii vor fi investiti pe piata financiara din Romania. In cazul in care economia romaneasca va traversa perioade de recesiune, acest lucru va fi reflectat in intregime in randamentele fondurilor de pensii, neexistind posibilitatea atenuarii efectelor nefaste prin investitii pe pietele externe", explica un comunicat al APAPR.

Scrisoarea administratorilor vine ca reactie la solicitarea mai multor reprezentanti ai societatii civile, patronatelor si sindicatelor privind introducerea unui randament minim garantat al fondurilor cel putin egal cu rata anuala a inflatiei. Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, unul dintre initiatorii scrisorii, califica demersul APAPR ca unul "fara logica". "Probabil ca vor sa spuna ca pentru a garanta randamente peste inflatie vor fi obligati sa investeasca numai in obligatiuni ale statului roman. Dar este oricum absurd. In plus vorbesc in mod gresit despre maximizarea profitului. Fondurile de pensii obligatorii nu trebuie sa urmareasca maximizarea profitului, ci garantarea unei pensii la sfirsitul perioadei de cotizatie. Mai spun ca in Romania sint contributii mici. Iarasi gresit, pentru ca aceste contributii vor creste din doua parti. In primul rind va creste de trei ori procentul alocat din salariu si in al doilea rind se va majora mult si salariul in sine. In plus, evaluarea pe categorii de active este un lucru gresit pentru randamentul de acum al anumitor active nu imi garanteaza un profit si in viitor", spune Voinea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.