Dupa luni de pregatire, grupul Intact va lansa pe 14 ianuarie "Financiarul", al treilea cotidian de business de pe piata romaneasca. Titlul, ales cu greu de altfel, este revendicat si de un bilunar din Iasi.

32 de pagini, 80% color, format compact, la pretul de 2 lei. Cel mai recent produs din trustul de presa Voiculescu va fi condus de Gabriela Vrinceanu-Firea, director editorial si la "Saptamina Financiara", si va fi lansat luni, pe 14 ianuarie. Doar conducerea este comuna pentru cotidian si saptaminal. "Cei 55 de redactori si 30 de colaboratori lucreaza doar pentru cotidian", spune Gabriela Firea pentru HotNews.

"Financiarul" va inteti competitia pe un segment populat, pina anul trecut, doar de "Ziarul Financiar" al PubliMedia International. De altfel, Catalin Tolontan, redactorul-sef al "Gazetei Sporturilor", prevedea acum doi ani ca in 2007 se va sfirsi monopolul "Ziarului Financiar". "Romania va avea cel putin doua cotidiene de business", a scris acesta la finele lui 2006, si s-a dovedit a fi una dintre cele sase previziuni corecte ale sefulului GSP. Realitatea Catavencu a lansat anul trecut "Business Standard", care lupta, de citeva luni, cu rivalul MediaPro. "Apreciez ceea ce au facut pina acum, mai ales ca unii dintre ei au fost deschizatori de drumuri. Dar sintem in 2008, miine-poimiine in 2010, vremurile s-au schimbat, asa ca era timpul unui nou cotidian de business", declara Gabriela Firea in aceasta privinta.

Titlul la care au ajuns cei de la Intact le-a adus citeva probleme, chiar inainte de lansare, potrivit HotNews. Pentru ca la fel se numeste si un bilunar gratuit din Iasi. Redactorul-sef al acestuia, Dan Scarlat, a declarat ca isi va proteja marca, dupa aparitia cotidianului Intact. Intr-o scrisoare adresata lui Iulian Comanescu (si publicata de acesta pe blogul lui), Scarlat scria ca are toate argumentele sa se razboiasca pentru acest nume, "chiar si cu marile trusturi de presa". Reprezentantii Media Casa Press, compania care va edita "Financiarul" lui Voiculescu, au declarat insa ca publicatia din Iasi nu este inregistrata la OSIM, in timp ce ei au deja acceptul provizoriu al Oficiului pentru folosirea acestui nume. (A.B.)