Pericol. In UE se afla in circulatie sute de mii de bancnote si milioane de monede euro false Milioane de "capsunari" aduc in tara anual peste 5 miliarde de euro, unii nestiind ca truda lor e platita cateodata in bancnote false. De cand a fost lansa
Pericol. In UE se afla in circulatie sute de mii de bancnote si milioane de monede euro false Milioane de "capsunari" aduc in tara anual peste 5 miliarde de euro, unii nestiind ca truda lor e platita cateodata in bancnote false. De cand a fost lansata moneda unica europeana (2002) si pana in prezent, Banca Centrala Europeana (BCE) a retras anual sute de mii de bancnote, dar si monede euro falsificate. In topul contrafacerilor Doar in ultimele sase luni s-au retras aproape 300.000 de bancnote contrafacute, dintr-un total de peste 560.000 de bucati pe tot anul 2007. Cea mai des falsificata in 2007 a fost bancnota de 50 de euro, urmata de cea de 20 de euro si de cea de 100 de euro. Potrivit BCE, in prezent se afla in circulatie circa 11,4 miliarde de bancnote si, raportat la aceasta cifra, numarul celor contrafacute este foarte mic. Verificare Bancnotele emise de BCE sunt tiparite pe o hartie rigida la atingere, dar usor de indoit. Cerneala folosita face ca imaginea principala sa fie tiparita in relief. Cand bancnotele sunt privite in lumina se poate vizualiza firul de siguranta si fereastra transparenta, iar pe marginile de sus trebuie sa apara valoarea numerica. La bancnotele de 50 sau 100 de euro, autenticitatea poate fi verificata inclinand hartia, caz in care imaginea de pe holograma se va schimba din valoarea numerica intr-o fereastra sau usa. In plus, la inclinare, valoarea numerica de pe verso (in coltul stanga-jos) isi va schimba culoarea din visiniu in verde sau maro. Monede falsificate Chiar si monedele se falsifica (uneori atat de bine, incat doar bancile centrale le pot identifica), cea de 2 euro fiind in topul contrafacerilor. Din 2002 si pana in prezent, BCE a retras circa 400.000 de monede si estimeaza ca, din cele peste 63 de miliarde de monede care se afla in circulatie, circa 10 milioane de bucati sunt false. Cel mai des se falsifica monedele de 2 euro din Germania, urmate de cele din Franta, Spania, Belgia si Italia.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.