Privind exponatele ororilor savarsite de hitleristi in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, imensul masacru antievreiesc soldat cu disparitia a sase milioane de evrei, Bush s-a intrebat cu glasul sugrumat de ce fortele aliate, si in special avioan
Privind exponatele ororilor savarsite de hitleristi in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, imensul masacru antievreiesc soldat cu disparitia a sase milioane de evrei, Bush s-a intrebat cu glasul sugrumat de ce fortele aliate, si in special avioanele americane, nu au bombardat lagarele de exterminare de la Auschwitz si din alte locuri europene. Dupa ce a primit explicatii de la istoricii-ghizi, Bush a repetat: "Auschwitzul si liniile de cale ferata catre lagarele de exterminare trebuiau bombardate si distruse". Presedintele Israelului Shimon Peres care il insotea pe presedintele american i-a aratat exponatul zilei de 8 mai 1945. "E ziua eliberarii tatalui meu din lagarul de exterminare", i-a spus Peres. Bush a vrut sa stie amanunte, si Peres i-a povestit cum tatal sau, impreuna cu un grup de evrei, a fost pus la zid de soldatii SS. Preotul locului s-a aruncat in fata soldatilor strigand: "Impuscati-ma pe mine in locul lor". Asa a ramas in viata si a fost doar deportat tatal actualului presedinte al statului Israel. Lui Bush i-au dat lacrimile si i-a promis lui Peres ca se va intoarce in prima jumatate a lunii mai cand Israel va sarbatori 60 de ani de existenta.
De la Muzeul Holocaustului, presedintele american a plecat in Galileea, pentru a vizita locurile sfinte ale primei crestinatati. El s-a oprit mai intai la Capernaum (ebraicul Kfar Nahum), unde evanghelistii povestesc de prezenta lui Iisus in biblica asezare pescareasca de pe malul Lacului Tiberiada (Kineret-ul de astazi). Apoi, a urcat pe Muntele Beatitudinii, un alt lacas sfant lumii crestine. Din varful muntelui, presedintele american si suita care il insoteste au putut admira panorama vailor si dealurilor, a lacului Tiberiada si, in departare, aburii rosietici ai Marii Moarte, acest pamant biblic care si astazi continua sa fie stropit de sange nevinovat. Om foarte religios, presedintele american a venit in Orientul Mijlociu cu multe sperante. Vineri la ora 13,20, a avut loc pe aeroportul "Ben Gution" din Lod, ceremonia oficiala a incheierii vizitei. Avionul prezidential "Air Force 1" a decolat spre Kuweit si Emiratele Arabe, urmatoarea escala din itinerariul presedintelui in Orientul Mijlociu. Ii va convinge, cu siguranta, pe bogatii seici si regi arabi sa-si deschida larg pungile pentru cauza pacii palestiniano-israeliene.
Bush nu renunta. El nu si-a pierdut toate sperantele dupa vizita in Tara Sfanta. Cel mai puternic om al planetei a descoperit insa neputinta politicianului cand da piept cu conflicte insolubile. Nu exista astazi in lumea democratiei un om mai doritor sa contribuie la rezolvarea conflictului israelo-palestinian ca presedintele american. Texanul are cultul fortei, dar, uluit, el descopera in Orientul Mijlociu ca forta si banii nu ajung.
Inainte de a pleca la aeroport, premierul israelian i-a oferit un banchet inaltului sau oaspete. La banchet au participat si 10 ministri israelieni. Olmert si-a rugat ministrii sa nu-l indispuna pe Bush si sa se straduie sa fie gazde cat mai agreabile. La compot, ca in gluma cu Bula, ministrul religios Isai l-a provocat pe presedintele american, inmanandu-i doua petitii: una semnata de Marele Rabin Iosef Ovadia, a doua semnata de sotia lui Pollard, in care liderul de la Casa Alba este solicitat sa-l elibereze pe spionul american-evreu Jonathan Pollard, care de 20 de ani zace intr-o temnita americana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.