Bush a cerut retragerea Israelului din teritoriile ocupate in 1967 si crearea unui fond pentru refugiatii palestinieni.

Presedintele american George W. Bush si-a incheiat vineri vizita in Israel si Cisiordania la memorialul Holocaustul
Bush a cerut retragerea Israelului din teritoriile ocupate in 1967 si crearea unui fond pentru refugiatii palestinieni.

Presedintele american George W. Bush si-a incheiat vineri vizita in Israel si Cisiordania la memorialul Holocaustului de la Ierusalim. Emotionat pina la lacrimi, Bush a alimentat flacara ce arde in "sala amintirii" in memoria celor sase milioane de evrei exterminati in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "Este o reamintire sumbra a faptului ca raul exista si un apel sa-i rezistam atunci cind il intilnim", a spus Bush la sfirsitul vizitei la Yad Vashem. "Este o onoare sa ma aflu aici, este o experienta emotionanta, este o importanta amintire vie", a adaugat el. Memorialul face parte din agenda tututor liderilor straini care viziteaza Israelul. Turneul presedintelui SUA urma sa continue in alte tari arabe, pentru a obtine sprijin in favoarea planurilor sale de a obtine pacea intre israelieni si palestinieni.

Bush a facut joi cele mai puternice declaratii privind planurile de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian, cerind reintoarcerea la granitele din 1967: "Un acord trebuie sa stipuleze ca se va incheia ocupatia care a inceput in 1967", a declarat presedintele, la Ierusalim, referindu-se la ocuparea Cisiordaniei, Fisiei Gaza si a Ierusalimului de Est de catre israelieni, in urma razboiului din iunie 1967.

In ceea ce priveste un alt punct pe care israelienii si palestinienii nu reusesc sa il rezolve, problema refugiatilor palestinieni, Bush a cerut joi crearea unui fond de compensatii pentru acestia. Fondul ar fi unul dintre "punctele de plecare" pentru negocierile in vederea unui acord de pace intre cele doua parti. Intoarcerea refugiatilor palestinieni in teritoriile israeliene este insa exclusa: "Acordul trebuie sa stabileasca Palestina drept patrie pentru poporul palestinian, asa cum Israelul este patria poporului evreu", a declarat presedintele SUA. Bush a parut insa mai inclinat decit alte dati in a-si demonstra simpatia fata de problemele poporului palestinian si a indeparta suspiciunile de favorizare a Israelului.

Fostul premier britanic Tony Blair, actualul reprezentant al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, a declarat si el, in urma intilnirii avute cu presedintele Bush la Ierusalim, ca el crede in posibilitatea unui acord de pace intre palestinieni si israelieni. Blair a declarat insa ca are un "optimism moderat" in ceea ce priveste posibilitatea ca acordul sa fie semnat pina in ianuarie 2009, data la care presedintele Bush isi va incheia mandatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.