Oprah Winfrey, miliardara in dolari care tine zilnic 9 milioane de privitori pe canapea, in fata televizorului, e un fel de 007 al agentilor electorali din lumea-ntreaga. In viata de zi cu zi, vedeta ii invata pe telespectatori dezvoltarea personala, in campania pentru presedintie a lui Barack Obama le promite alegatorilor dezvoltarea nationala.

In spatele candidatului democrat Barack Obama sta o femeie extraordinarde puternica: Oprah Winfrey. Foto Reuters Cea mai bogata femeie de culoare a secolului 20 si cea mai generoasa din toate timpurile, realizatoarea talk-show-ului cu cea mai mare audienta din istoria televiziunii si cistigatoare a mai multe Premii Emmy, Oprah Winfrey transforma in aur orice produs arata la televizor. Asa s-a intimplat de pilda in cazul clubului de carte al vedetei, scrie „New York Times": lui Oprah i-a placut „Anna Karenina", publicul o place pe Oprah, asa ca da navala in librarii si cumpara „Anna Karenina". In 2004, cind a recomandat cartea veche de peste 130 de ani, aceasta a ajuns in capul listei de best-selleruri in mai putin de o saptamina. Insa nu toti se incred in calitatile ei de Midas. Keith Boykin, comentator la CNN, fost coleg al lui Obama la Harvard si angajat la Casa Alba pe vremea lui Clinton, spune ca „Oprah a fost in spatele filmului «Beloved» si a fost un esec. Deci nu tot ce atinge ea se transforma in aur". Nici chiar Barack Obama nu crede ca Oprah o sa-l atinga cu capitalul ei de imagine si o sa-l preschimbe peste noapte din candidat in presedinte. „Nu ne asteptam ca oamenii sa-l voteze pe Barack doar pentru ca e sustinut de Oprah. Ea poate adauga entuziasm si energie si poate deschide porti pe care speram sa putem intra. Dar Barack va trebui sa incheie afacerea", le spunea strategul lui Obama, David Axelrod, ziaristilor de la „New York Times".

Oprah si-a facut temeinic treaba de agent electoral al lui Obama si, fie ca a aparut in emisiuni tv, fie ca a rasarit in mijlocul multimii, a vorbit de fiecare data cu inima despre candidatul de culoare. „Cred in el, il cunosc bine si cred in autoritatea lui morala", spunea ea in mai anul trecut la show-ul lui Larry King. „Pentru prima data in viata simt nevoia sa ma ridic si sa iau partea omului care are o noua viziune pentru America. Nu sint aici sa va spun ce gindesc, sint aici sa va cer sa va ginditi serios la acest om", declama vedeta in fata unei multimi de 20 de mii de oameni inaintea preliminariilor din Iowa, cistigate de candidatul Obama, care i-a devansat pe colegii lui de partid John Edwards si Hillary Clinton. Dar Barack Obama nu o are doar pe Oprah in spate, alaturi de ea stind citeva nume grele ale Hollywoodului. Anul trecut, George Clooney l-a comparat pe Obama cu un star rock, spunind ca democratul „iti taie rasuflarea. Sincer, mi-ar placea sa fie presedinte". Democratul de culoare mai e sustinut de celebritati precum Macy Gray si Halle Berry."New Yorkul e statul meu, iar
Hillary Clinton e senatorul meu"
Foto: Reuters Hillary Clinton, contracandidata lui Barack Obama la alegerile pentru desemnarea candidatului democrat la prezidentiale, are in spate un covor rosu mult mai lung. Robert De Niro o vrea presedinte, actorul declarind: „New Yorkul e statul meu, iar Hillary Clinton e senatorul meu". Regizorul Steven Spielberg e si el de partea sotiei lui Bill: „Hillary e un lider puternic si e respectata in toata lumea. Ne va reconstrui prestigiul in strainatate si ne va asigura protectia acasa". Elizabeth Taylor o sustine pe democrata pentru ca ii place cum gindeste, iar Barbra Streisand ar vrea sa auda la televizor formula „doamna presedinte" si crede ca „Hillary Clinton a dovedit unei generatii de femei ca nu exista limite pentru succes". Alaturi de cea care ar putea deveni prima femeie presedinte din istoria Americii se mai afla Reese Witherspoon, Jon Bon Jovi, Janet Jackson sau Magic Johnson. Si Hillary Clinton a cistigat o sesiune de calificari democrate pentru prezidentiale, cea din New Hampshire, luindu-i fata lui Barack Obama. Democratul John Edwards este sustinut de Harry Belafonte, care il vrea sef de stat pentru „platforma lui pe educatie, saracie si problemele tinerilor", de actorul, regizorul si scenaristul Tim Robbins si de actorul Danny Glover. Bill O’Reilly, realizator la Fox News, post cu solide simpatii republicane, ii judeca aspru pe sustinatorii lui Edwards, numindu-l pe Harry Belafonte „prietenul cel mai bun al presedintelui venezuelan Hugo Chávez" si insinuind: „Presupun ca asta inseamna ca John Edwards are votul lui Fidel Castro".

Mike Huckabee, cistigator la alegerile primare republicane din Iowa, s-a inconjurat de oameni puternici. Primul a fost „politistul texan" Chuck Norris, care apare cu Huckabee in primul sau clip electoral. A urmat apoi rockerul impatimit de vinatoare Ted Nugent, iar ultimul vinjos alaturat ideologiei lui Huckabee a fost wrestlerul Ric Flair.