Un general aproape necunoscut iese din umbra armatei pakistaneze si pare sa devina pumnul de fier invelit in manusa care sa salveze tara sa de haos.

Odata reales presedinte, Pervez Musharraf (dreapta) i-a trecut stafeta de sefal armatei generalului Ashfaq Parvez Kayani Foto: Reuters Militar din tata in fiu, Ashfaq Parvez Kayani a preluat conducerea armatei pakistaneze de la presedintele Pervez Musharraf, devenit civil, in noiembrie anul trecut. Este functia care vine cu cea mai mare putere in Pakistan. Una dintre primele sale actiuni a fost sa viziteze trupele de pe liniile de front cu insurgentii islamisti din zonele tribale.

In ultimele luni, oficialii americani par sa isi fi pus sperantele in noul lider aflat in plina afirmare, pentru ca are puterea si stapinirea de sine ale lui Musharraf, dar se arata mult mai moderat si mai neinteresat de puterea politica. Evident, are tot timpul sa-si dezvolte apetenta de putere, asa cum s-a intimplat si cu Musharraf, care, la numai un an dupa ce devenise sef al armatei, a pus la cale lovitura de stat care i-a adus 8 ani ca presedinte.

Fiu al unui ofiter de rind, Kayani vine din provincia Punjab, considerata o adevarata pepiniera de generali. A crescut intr-o familie din clasa de mijloc si a urmat numai scoli militare. A fost educat inca de mic sa aiba respect, mai presus de orice, fata de armata ca institutie. Numirea sa in functia de comandant a fost foarte bine primita de ofiterii care pusesera pe seama lui Musharraf imaginea tot mai nepopulara a armatei pakistaneze.

Ashfaq Parvez Kayani, de la preluarea functiei, a ramas ferm in a refuza orice interviu, asa ca, in afara de putinele sale declaratii ori marturii ale colegilor din armata, se stiu foarte putine despre orientarile sale politice. Este ceva neobisnuit, intr-o tara in care afilierile tribale si politice sint singurele modalitati de a obtine puterea necesara pentru a schimba ceva. Mai multi ofiteri pakistanezi apropiati de Kayani sustin ca el a refuzat in mod repetat sa se implice ori sa se apropie de vreo grupare politica sau tribala.

Micile gesturi, precum cel de a-l vizita pe sotul lui Benazir Bhutto dupa ce aceasta a fost ucisa ori de a le ordona soldatilor sa puna flori pe mormintul ei, nu pot fi interpretate ca dovada a unei simpatii pentru fostul premier sau pentru partidul ei. Analistii spun ca ori este doar un gest elegant, specific unui oficial occidental, ori unul care dovedeste o strategie de moderatie si comunicare cu toate taberele politice pakistaneze, dar care implica si distanta fata de oricare dintre ele.

In Pakistan si in strainatate, analisti si politicieni prezic ca Ashfaq Parvez Kayani ar putea deveni mai puternic decit a fost Musharraf. Asta deoarece Kayani are o orientare prooccidentala, nu pare interesat de puterea politica si are o doza de moderatie care ii lipseste lui Musharraf, obosit de dansul fortat intre presiunile occidentale, fortele islamiste si cele prodemocratie din tara.

Strategia lui Musharraf, a miinii de fier puse la lucru pe fata, nu mai functioneaza intr-un Pakistan in schimbare. In schimb, Kayani promoveaza o armata puternica si unita fara a fi insa oprimanta. Noul comandant stie ca armata este reflexia intregii tari, divizata intre reprezentantii diverselor triburi, cu militari numerosi provenind din medii profund islamice ori ofiteri de rang inalt care sint mai degraba loiali unor partide politice sau triburi decit armatei ca institutie ori Pakistanului ca tara.

„Numai armonizarea si coordonarea intre strategiile sociopolitice, administrative si militare pot crea un mediu de pace si stabilitate pe termen lung. Intr-un final, decisive sint vointa poporului si sprijinul acordat de el", a declarat recent Kayani. O declaratie surprinzatoare pentru un militar. Ceea ce spune el este greu de atins si tocmai ce nu a facut Musharraf, care a ales ca strategie sa mentina cu ajutorul armatei o liniste de 8 ani sub care fierbeau conflicte ce au explodat acum.

Primul test pentru seful armatei vor fi la alegerile programate pe 18 februarie. Asta pentru ca deja partidele de opozitie il acuza pe Musharraf ca va incerca sa fraudeze scrutinul, in conditiile in care sondajele il arata ca profund nepopular. Daca alegerile vor aduce revolte, ramine de vazut daca, raminindu-i loial lui Musharraf, Kayani va folosi armata impotriva celor care vor iesi pe strazi.

O serie de analisti, inclusiv ai CIA, au declarat pentru „International Herald Tribune" ca Ashfaq Parvez Kayani ii va ramine loial lui Musharraf doar cita vreme actiunile pe care i le va cere acesta nu vor fi in detrimentul armatei, singura care are devotamentul complet al lui Kayani.

Cu armata in singe De-a lungul vietii, Ashfaq Parvez Kayani a facut diverse stagii de studii militare in SUA si a absolvit cursurile reputatului Colegiu pentru Ofiteri Superiori de la Fort Leavenworth. Kayani a urmat in anii ’90 si un program special de comanda si administrare in armata la Centrul Asia-Pacific de Studii de Securitate. Pe cind era doar un ofiter de rang mai mic, a avut functia de consilier militar al fostului premier asasinat Benazir Bhutto, in timpul primului ei mandat in anii ’80. A fost singura data cind a avut o functie legata de scena politica si politicieni.