Joi seara, matematicienii au serbat 102 ani de la nasterea tatalui informaticii romanesti.

Cei care l-au cunoscut si-au pus amintirile despre savurosul matematician intr-o carte, "Grigore C. Moisil si continuatorii sai", editata de Academia Romana si lansata la aniversare. Unii dintre ei si-au amintit vorbe de duh, episoade comice sau emotionante, altii momente de curaj in fata regimului comunist, unii i-au facut portretul, in timp ce altii au expus teorii complicate, greu de inteles de oricine nu are la sertar o diploma a Facultatii de Matematica. Ca si amintirile, si limbile din carte sint amestecate. Unele texte sint scrise in romana, altele in engleza, unora dintre fostii studenti sau colaboratori ai lui Moisil, romani get-beget, cerindu-li-se sa foloseasca limba de la IBM pentru a da cartii un look international. Cartea, editata de Solomon Marcus, Dragos Vaida, Sergiu Rudeanu si Afrodita Iorgulescu, i-a adunat la lansare pe sotia matematicianului, Viorica Moisil, nepoata de sora, Zoe Petre, presedintele Academiei, Ion Haiduc si pe fosti colaboratori si actuali elevi de liceu, adusi acolo de profesorii de matematica. O parte dintre texte au mai aparut de-a lungul timpului in diverse publicatii sau carti.

"Era un om plin de spirit, o prezenta extraordinara, dar impresia mea este ca nu prea avea viata privata. Copii nu a avut, casa lui era tot timpul loc de intilnire pentru colaboratori si studenti. Multi considera ca matematica este o profesie, dar pentru el, matematica era viata. Aproape toate vorbele lui de spirit au o structura matematica. El spunea: «Orice om are dreptul la un pahar de vin, dar dupa fiecare pahar de vin esti un om nou», asta este un rationament matematic", spune matematicianul Solomon Marcus. Cind a fost intrebat o data daca crede in vise, Moisil a raspuns ca da: «Visam de pilda ca sint in sedinta la Academie si cind m-am trezit, eram in sedinta la Academie», o alta gluma matematica in opinia lui Solomon Marcus.

In carte gasesti vorbe de duh ale profesorului, precum "Cind imbatrinesti, nu mai ai inima, ai cord" sau "E rau ca la batrinete dosarul medical e mai mare decit dosarul de cadre", si intimplari cu grad ridicat de umor. Dragos Vaida povesteste cum Moisil, un fumator inrait, le permitea studentilor sa fumeze la examen si pusese chiar un afis: "Profesorul Moisil imprumuta tigari". Cind a vazut ca studentii abuzeaza de bunatatea lui, a pus un altul: "Profesorul Moisil nu mai imprumuta tigari". Isi indemna studentii sa se bucure de tinerete, spunindu-le: "Asta nu e ceva ce se recupereaza la batrinete" si primea la el acasa pe oricine. Cind il suna cineva pe care nu-l mai vazuse in viata sa sa-l intrebe daca poate sa-i acorde o audienta, Moisil ii raspundea: "Nu acord audiente, nu sint ministru. Veniti acuma!"

Grigore Moisil a fost profesor la Universitatea din Bucuresti, membru al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte de la Bologna si al Institutului International de Filosofie din Paris. Este considerat pionier in domeniul informaticii din Romania si a primit post-mortem, in 1996, Computer Pioneer Award de la prestigioasa IEEE Computer Society. (R.I.)