Ministerul Muncii vrea sa dea elevilor care implinesc 18 ani in timpul scolii un ajutor social, care poate inlocui alocatia.

Reprezentantii Ministerului Muncii au inceput deja sa lucreze la un proiect de act normativ pentru unificare
Ministerul Muncii vrea sa dea elevilor care implinesc 18 ani in timpul scolii un ajutor social, care poate inlocui alocatia.

Reprezentantii Ministerului Muncii au inceput deja sa lucreze la un proiect de act normativ pentru unificarea tuturor ajutoarelor acordate familiilor cu venituri reduse care au copii. Alocatia familiala complementara, alocatia pentru familia monoparentala si alte indemnizatii pentru ajutorarea familiilor sarace ar urma sa fie acordate copiilor in functie de veniturile familiilor din care provin. Si elevii care implinesc 18 ani si provin din familii cu venituri reduse ar urma sa primeasca un ajutor financiar care sa compenseze suspendarea alocatiei de stat.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca in nici o tara din Uniunea Europeana alocatia de stat pentru copii nu se acorda si peste 18 ani, indiferent daca tinerii urmeaza cursurile unei scoli, pentru ca "definitia copilului este pina la 18 ani". Plus ca "pina acum alocatia de stat a fost conditionata de frecventarea cursurilor scolii, ceea ce nu a fost corect, pentru ca alocatia este un drept universal de care beneficiaza toti copiii, indiferent daca se duc la scoala sau nu", a spus Pacuraru, care crede ca reactia sindicatelor nu se justifica. "Pentru a convinge copiii sa vina la scoala exista burse, ajutoare de la scoala si nu era corect sa fie constrinsi cu acordarea alocatiei de stat. Prin prelungirea alocatiei dupa 18 ani se conditionau frecventarea si finalizarea cursurilor, dar trebuie sa spunem ca alocatia de stat nu este legata in nici un fel de aspectele scolare", a spus Pacuraru.

Cit priveste preluarea platii alocatiilor de catre Ministerul Muncii de la celelalte institutii, cum sint inspectoratele scolare, institutiile din subordinea Ministerului Apararii sau directiile generale de asistenta sociala, Paul Pacuraru a explicat ca in ultimul timp aceste institutii "erau coplesite" de volumul de munca. In consecinta, plata alocatiilor se va face, din 2008, de catre Agentiile Judetene de Prestatii Sociale din subordinea Ministerului Muncii, iar pina cind acestea vor incepe sa functioneze, plata va fi efectuata de directiile de munca.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat joi ca protesteaza fata de decizia Guvernului de a sista acordarea alocatiei la 18 ani, in cazul elevilor, si considera ca acest lucru poate duce la cresterea abandonului scolar. Liderul FEN, Catalin Croitoru, a explicat ca eliminarea acestui mijloc de constringere, care ii atrage pe copii la scoala, "este o lovitura data interesului national", iar Romania risca sa ajunga o tara de muncitori necalificati "in care incultura este la putere".

Totodata, elevii din judetul Covasna au anuntat miercuri ca vor organiza mitinguri care sa sensibilizeze autoritatile statului sa le acorde alocatia de stat si dupa implinirea virstei de 18 ani daca sint inca elevi la liceu. Modificarea modului de plata a alocatiilor de stat pentru copii s-a efectuat in septembrie, cind Guvernul a majorat si cuantumul alocatiei pentru 2008 la 32 de lei. In primele zile ale anului 2008, ministrul Muncii a anuntat ca alocatia pentru copii va creste, de la 1 martie, la 40 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.