La noi in tara exista aproape 300 de terenuri cu suprafata artificiala. Dintre acestea, 80 sunt facute cu bani primiti de la UEFA. Majoritatea este inchiriata cu ora pentru un pret cuprins intre 80 si 1.500 de lei. Pe asemenea gazoane se pot disputa
La noi in tara exista aproape 300 de terenuri cu suprafata artificiala. Dintre acestea, 80 sunt facute cu bani primiti de la UEFA. Majoritatea este inchiriata cu ora pentru un pret cuprins intre 80 si 1.500 de lei. Pe asemenea gazoane se pot disputa meciuri de minifotbal, minibaschet, minivolei si minihandbal.

Una dintre afacerile la moda de la noi din tara, respectiv amenajarea si inchirierea terenurilor de minifotbal acoperite cu gazon sintetic, ar putea fi compromisa. Printre amatorii de miscare in aer liber s-a insinuat ideea ca iarba artificiala ar avea un efect cancerigen, din cauza granulelor de cauciuc cu care este fixata suprafata de joc si care provin de la macinarea anvelopelor uzate. Fobia a fost declansata de reactiile aparute dupa rezultatul controalelor efectuate de autoritatile medicale din Italia, care au constatat ca 75 la suta din suprafetele artificiale de joc reprezinta un real pericol pentru sanatatea celor care le utilizeaza. Specialistii au descoperit ca in iarba artificiala se gasesc hidrocarburi policiclice aromatice, care sunt cancerigene si care prin contact sau inhalare pot cauza grave tumori. Din acest motiv, procurorii italieni au decis inchiderea a peste 200 de terenuri de minifotbal, pana la montarea unor suprafete ecologice.

FRF propune infiintarea unui organism de control
La noi in tara, situatia este neclara in privinta calitatii gazoanelor artificiale. Acestea se gasesc in toate orasele, insa nimeni nu a verificat daca acestea sunt intr-adevar facute dupa normele impuse de UEFA. „Noi, la Federatie, nu putem stabili calitatea acestor suprafete. Aprobam disputarea competitiilor pe asemenea terenuri doar pe baza certificatelor de calitate emise de producatorul lucrarii. Toti spun ca le construiesc pe baza cerintelor FIFA si UEFA, dar nu exista un organ de control care sa verifice acest lucru. Din cunostintele mele, multe terenuri de acest fel nu sunt facute conform standardului cerut si de aceea ar trebui sa existe o autoritate independenta care sa verifice aceste suprafete”, a declarat directorul Directiei Licente si Afilieri din cadrul FRF, Viorel Duru. Acesta a mentionat ca Oficiul pentru Protectia Consumatorului nu este in masura sa controleze aceste suprafete din cauza faptului ca nu dispune de specialistii necesari.

Banatenii nu cred in varianta cancerigena


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.