Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa aiba o discutie cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, asupra evolutiei inflatiei in acest an, pentru a corela politicile economice si sociale guvernamentale cu efectele cres
Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa aiba o discutie cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, asupra evolutiei inflatiei in acest an, pentru a corela politicile economice si sociale guvernamentale cu efectele cresterii preturilor de consum, conform previziunilor BNR, transmite Mediafax.
Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de Guvern si Banca Nationala este de 3,8% plus/minus un punct procentual. "Premierul a hotarat sa aiba o discutie cu guvernatorul BNR pentru o evaluare a inflatiei in 2008, astfel incat sa poata calibra politicile Guvernului cu cresterile de preturi prognozate si sa se asigure ca nu vor exista derapaje", au declarat surse ministeriale.
Reamintim, banca centrala a majorat, luni, dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%. BNR arata, intr-un comunicat de presa, ca "perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale". Adica Guvernul sa inceteze cu "pomenile electorale"!
"Spaguirea" romanilor din banii lor
Ceea ce, pana acum, nu s-a intamplat. Ba, mai mult, Guvernul a continuat politica "pomenilor" inceputa anul trecut cu cresterea pensiilor, majorarea salariului minim pe economie, marirea subventiilor de tot felul, de la cele pentru agricultura, la ajutoarele pentru incalzire, cresterea salariilor bugetarilor, banii inapoi pentru Dacii. Nu mai departe de miercuri, la ultima sedinta, Guvernul a hotarat cresterea venitului minim garantat, a alocatiilor pentru nou-nascuti etc.
Pe langa aceste "spagi" date romanilor tot din banii lor (pentru ca tot ei sunt contribuabili, iar bugetul din care se dau "pomenile" este alimentat din banii lor), guvernantii fac si alte greseli cu repercusiuni asupra bunului mers al economiei. Daca in octombrie 2007 bugetul avea un excedent de 0,3% din PIB, se pare ca la sfarsitul anului bugetul a ajuns pe deficit, si inca unul extrem de mare, de circa 3,1% din PIB. Adica, la un produs intern brut de aproximativ 120 miliarde de euro, in numai doua luni, Guvernul a "reusit" sa cheltuiasca circa 4 miliarde de euro!
Dar, ca si cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, Ministerul Finantelor a mai facut o gafa: a vandut, miercuri, certificate de trezorerie in valoare de 1 miliard de lei, cu scadenta la sase luni, cu un randament mediu de 8,7%, dobanda maxima acordata fiind de 9%! Investitorii nu pot intelege din aceasta decat ca dobanda platita de MEF (mai mare decat cea a bancii centrale) nu poate arata decat ca BNR ar fi trebuit, probabil, sa "urce" dobanda si mai sus. Sau ca asa se va intampla la prima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR.
Sigur ca astfel de manifestari nu fac decat sa transmita semnale negative in piata. Investitorii isi imagineaza ca economia romaneasca e "pe butuci" si atunci nu fac decat sa-si scoata banii din Romania! Si se pare ca asa este: desi BNR a majorat dobanda de politica monetara, leul a continuat sa se deprecieze! Ieri, cursul a atins nivelul de 3,6822 lei/euro, nivel pe care nu l-a mai atins de circa trei ani!
"Cresterea dobanzii (randamentului) la care MEF se imprumuta de pe piata financiara interna reflecta schimbarea perceptiilor pietei cu privire la conditiile din piata pentru perioada viitoare, aceste perceptii fiind inrautatite ca urmare a unor stiri negative sau evolutii nefavorabile macroeconomice. Astfel, un deficit bugetar mare, cresterea inflatiei si/sau deprecierea leului sunt evolutii care majoreaza conditiile de imprumut (randamentele) pentru toti emitentii din piata respectiva, inclusiv emitentul suveran, adica statul, datorita faptului ca investitorii solicita un pret mai mare pentru a achizitiona instrumentele emise in aceste conditii", se arata intr-un raspuns al MEF.
In plus, MEF anunta ca inca nu s-a finalizat executia bugetara pe 2007. "Cu toate acestea, conform unor estimari preliminare, nu exista nici pe departe riscul depasirii tintei asumate de Guvern si cu atat mai mult a plafonului de 3% din PIB". De remarcat, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian (foto), anuntase un deficit de cel mult 1,5% din PIB pentru tot anul. Cum raspunsul MEF cuprinde si sintagma "un deficit bugetar mare", este mai posibil ca sa fie reala cifra care se vehiculeaza in piata, de 3,1%!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.