Pretul unciei de aur a depasit vineri 900 de dolari pentru prima data, pe fondul preturilor ridicate la petrol, al unui dolar slab si al temerilor referitoare la o posibila recesiune in Statelor Unite, potrivit presei internationale. Pretul unciei de

Pretul unciei de aur a depasit vineri 900 de dolari pentru prima data, pe fondul preturilor ridicate la petrol, al unui dolar slab si al temerilor referitoare la o posibila recesiune in Statelor Unite, potrivit presei internationale. Pretul unciei de aur cu livrare in februarie a castigat 6,50 de dolari la New York Mercantile Exchange in cursul diminetii, ajungand la 900,1 dolari, cel mai mare nivel din toate timpurile. Ulterior, pretul unciei de aur a scazut la 898,7 dolari. Uncia de aur (28,349 grame) a atins vineri recorduri istorice si la bursa de la Hong Kong - 898 de dolari -, dar si pe piata de profil din Londra - 897,90 dolari.
Anul 2008 demareza in forta pentru aur, cresterea fulminanta de vineri a pretului unciei intervenind dupa ce pe 2 ianuarie a fost pulverizat precedentul record de 850 dolari, care data din ianuarie 1980.
Motivele aprecierii aurului sunt incertitudinile politice si economice, explozia pretului petrolului si deprecierea dolarului american. Potrivit analistilor, exista o corelatie inversa intre cotatia dolarului si cea a aurului. In decurs de un an, dolarul american a pierdut aproximativ 14% din valoarea sa in raport cu moneda euro, care in luna noiembrie s-a apropiat de pragul record de 1,50 dolari. In aceste conditii, investitorii din afara zonei dolarului profita de deprecierea monedei americane pentru a achizitiona aur, cotat in dolari. Urmeaza apoi incertitudinile geopolitice si economice, care fac sa creasca pretul aurului vazut ca o valoare de refugiu. O eventuala recesiune in SUA, prima economie mondiala, ar putea incetini intreaga economie mondiala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.