La Teatrul de Comedie din Capitala are loc vineri premiera nationala a spectacolului „Inmormintarea", piesa a scriitorului ungur Nádas Péter. Acesta va fi prezent la premiera.Nádas Péter are 65 de ani Spectacolul este montat de regizorul Bocsárdi László si ii are in distributie pe actorii Mihaela Teleoaca si Dragos Huluba. Traducerea piesei este semnata de Anamaria Pop. Nádas Péter s-a nascut pe 14 octombrie 1942 la Budapesta si este unul dintre marii scriitori ai Ungariei de azi. Este autorul a peste 20 de volume cuprinzind romane, nuvele, povestiri, eseuri, piese de teatru traduse in toate limbile de circulatie internationala. Nádas Péter a ramas orfan la virsta de saisprezece ani. Intre 1961 si 1963 a studiat jurnalistica si fotografia. A lucrat citiva ani ca fotoreporter la o mare revista budapestana.

A debutat editorial in 1967 cu volumul de povestiri „Biblia". In vara anului 1968, cind trupele Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia, renunta la presa si se stabileste intr-un mic sat de pe malul Dunarii. In 1969, anul editiei celui de-al doilea volum de nuvele si povestiri „Jocul de-a cautatul cheii", se desparte definitiv de jurnalistica. In 1971 finalizeaza volumul de povestiri „Descrierea", iar in 1972, romanul „Sfirsitul unui roman de familie", proze care, din cauza cenzurii, vad lumina tiparului abia in 1977, respectiv in 1979. „Sfirsitul unui roman de familie" a ajuns un best-seller international, fiind tradus in peste douazeci de limbi. In 2001 a aparut si in Romania, la Editura Polirom, in traducerea Anamariei Pop.

In toamna anului 1972, Nádas Péter petrece citeva luni in Berlinul de Est, in calitate de bursier, iar in anul urmator incepe sa scrie romanul „Apocalipsa memoriilor". Scrie, in acest timp, si trei piese de teatru: „Curatenia", „Intilnirea" si „Inmormintarea". Reprezentatiile sint oprite de cenzura comunista, principalul motiv fiind acela ca Nádas Péter, alaturi de alti 34 de intelectuali unguri, a protestat fata de arestarea purtatorului de cuvint al Chartei 77. Piesele sale au fost insa jucate pe scenele teatrelor din Viena, Roma, Riga, Avignon, Paris si Londra. Dupa caderea regimului comunist, in 1992, statul ungar ii acorda cea mai inalta recunoastere in domeniul literaturii si artelor, Premiul Kossuth.

In prezent, Nádas Péter traieste la Gombosszeg, un mic sat din vestul Ungariei. Autorul va fi prezent astazi la premiera spectacolului „Inmormintarea".