CSM a ales-o pe judecatoarea Lidia Barbulescu in functia de presedinte. Ea a fost promovata de fostul ministru Rodica Stanoiu de la Tribunalul Olt direct la Curtea Suprema.

Anton Pandrea i-a cedat loculLidiei Barbulescu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales joi noua conducere. Postul de presedinte a fost ocupat, cu 15 voturi pentru si unul impotriva (al Laurei Codruta Kövesi, procurorul general), de judecatoarea Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Postul de vicepresedinte al CSM a fost adjudecat de procurorul DIICOT Gratiana Isac. Cei doi magistrati au in comun faptul ca pina acum nu au fost membri cu activitate permanenta ai CSM, intrucit nu s-au conformat unei recomandari a Comisiei Europene, legiferata in 2005 de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, recomandare potrivit careia membrii Consiliului nu pot ocupa simultan functii de conducere in instante si Parchete pentru a nu genera incompatibilitati. Refuzul Lidiei Barbulescu si al Gratianei Isac de a se conforma a fost motivat prin faptul ca au fost alese in CSM anterior acestei recomandari, iar legea nu poate prevedea decit pentru viitor. De altfel, aceste cazuri de incompatibilitate au fost remarcate ca esecuri in reforma justitiei si in ultimul raport de tara al CE. Lidia Barbulescu este cunoscuta drept apropiata a fostului ministru PSD al Justitiei Rodica Stanoiu, fapt pentru care, in 2001, a promovat de la Tribunalul Olt direct la Curtea Suprema, fara a mai trece si prin stadiul de judecator de Curte de Apel. Doi ani mai tirziu a ajuns vicepresedintele Curtii. In 2005 a izbucnit un scandal intre Lidia Barbulescu si fostul ministru Monica Macovei, care a reclamat-o la CSM pentru trafic de influenta. Concret, Lidia Barbulescu a fost acuzata ca a intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, pentru modificarea regulamentului examenului de capacitate in magistratura, in momentul in care fiica sa, Alina Barbulescu, angajata a Institutului de Criminologie, s-a inscris la respectivul examen. Ea ceruse eliminarea din examen a disciplinei de drept civil, la care fiica sa nu era pregatita suficient. Consiliul a decis, la finele anului 2005, ca Lidia Barbulescu nu a incalcat Codul deontologic, intrucit acesta s-ar referi doar la activitatea judecatorilor in instante, nu si in afara. Acum, Alina Barbulescu este angajata la CSM.

Alegerile au lasat impresia unor jocuri facute dinainte, fapt remarcat de procurorul Liviu Dascalescu, care a atras atentia ca acelasi lucru s-a intimplat si anii trecuti. El si-a exprimat nemultumirea fata de cutuma conform careia presedintele CSM nu poate fi decit judecator. „Decit un procuror bun mai bine un judecator mai putin bun, numai sa fie judecator", a rezumat el maniera de alegere a presedintelui CSM. Lidia Barbulescu a fost singurul candidat din simplul motiv ca alti membri CSM nu s-au incumetat s-o concureze. Procurorul general, Laura Codruta Kövesi, singura care a votat impotriva lui Barbulescu, a incercat s-o convinga pe judecatoarea ieseana Ana Cristina Labus, din aripa reformatoare a CSM, sa-si depuna si ea candidatura, dar fara succes.

Anterior alegerilor pentru cele doua functii, fostul presedinte al CSM, judecatorul Anton Pandrea, a prezentat raportul de activitate al institutiei pentru anul 2007. Expunerea a fost criticata in termeni duri de Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, care a considerat ca „CSM fie doarme, fie se lamenteaza". Nu au lipsit nici abordarile de tip sentimental ale activitatii CSM, cum a fost cea a presedintelui Curtii Supreme, judecatorul Nicoale Popa, care a apreciat ca, „in spatele acestor cifre, statistici, sta munca unor oameni care vin zilnic la serviciu" sau ca „CSM este un copil al Revolutiei". Judecatorul Virgil Andreies si-a aratat nemultumirea ca „avem un numar mare de magistrati detasati la alte institutii", uitind ca tocmai CSM aproba aceste detasari. Dan Lupascu, fost presedinte al CSM, a gasit de cuviinta sa aminteasca un film difuzat de Animal Planet, cu o tigroaica ce adopta purcelusi, ca metafora pentru situatia CSM, atacat din toate partile si de mass-media, si de clasa politica.

Cea mai dura critica a activitatii Consiliului a venit din partea Laurei Kövesi, care a spus, cu referire la lipsa de reactie a CSM fata de modificarile aduse in Parlament Codului de procedura penala, ca „astept ca CSM sa aiba o reactie atunci cind se modifica legile, care risca sa transforme societatea romaneasca intr-un offshore european al infractorilor". Ea a declarat ca mai asteapta „solutii care sa nu incurajeze lenea", cu referire la faptul ca CSM a repartizat foarte putine posturi vacante dinspre Parchetele de nivel superior, cu un volum redus de activitate, spre cele de pe linga judecatorii, cu peste 1.000 de dosare pe an instrumentate de fiecare procuror.

Basescu spre CSM: „Va calcati singuri independenta in picioare" Presedintele Traian Basescu, prezent joi la sedinta de bilant a CSM, a criticat in termeni duri ineficienta institutiei.Presedintele nu i-a menajat pe magistratii din CSM „Va calcati singuri in picioare independenta", a conchis Basescu si a argumentat prin aceea ca CSM nu a reactionat fata de actele normative la adoptarea carora n-a fost consultat, asa cum prevede Constitutia. „Acceptati tacit sa treaca actele normative fara sa sesizati Curtea Constitutionala", a remarcat Basescu. El a readus in discutie OUG nr. 95/2007, promovata de fostul ministru Tudor Chiuariu, prin care era desfiintata comisia prezidentiala de avizare a urmaririi penale a ministrilor si inlocuita cu una formata din cinci judecatori. „Pina si eu, care sint inginer de meserie, mi-am dat seama ca nu poti pune judecatorul inaintea procurorului", a apreciat presedintele, care s-a dat pe sine ca exemplu pentru ca a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu reorganizarea Ministerului Internelor, act normativ care nu a trecut si prin Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, asa cum prevede legea. „Am sesizat Curtea Constitutionala fara sa-mi fac complexe ca am sesizat sau nu si Guvernul", a explicat Basescu. Presedintele s-a aratat dezamagit si de reactia CSM la cererea DNA de avizare a arestarii procurorilor acuzati la sfirsitul anului trecut de fraudarea examenelor pentru conducerea Parchetelor. „Ati lasat impresia ca va autoprotejati extraordinar. Eu as fi zis imediat da cererii si as fi lasat judecatorii sa decida", a spus Basescu, referindu-se la faptul ca, initial, CSM a respins cererea DNA de retinere a procurorilor cercetati pentru fraudarea concursului. Basescu a criticat voalat si dubla unitate de masura cu care opereaza unii judecatori. El a marturisit ca a discutat cu sotia cazul deputatei Mona Musca si al presedintelui conservator Dan Voiculescu, care au atacat la Curtea de Apel Bucuresti verdictul CNSAS de politie politica. „Mona Musca a primit sentinta intr-o luna, iar procesul lui Voiculescu nu s-a incheiat dupa aproape doi ani", a observat Basescu.

Concluzia presedintelui a fost ca CSM nu a evoluat aproape deloc de la inceputul mandatului sau. El a citat un prieten care i-ar fi spus, referitor la atitudinea CSM, ca membrii sai „vorbesc de independenta, dar isi cauta un stapin".

Cine face parte din CSM, pe www.cotidianul.ro/select